Београд: Мирослав Чучковић посетио предузеће „Гросоптик”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. октобар 2009.
Београд/ Србија

Члан Градског већа Мирослав Чучковић посетио је данас предузеће „Гросоптик” на Умци. Ово је највећа браунфилд инвестиција у Београду у овој години, вредна пола милијарде динара (браунфилд инвестиције подразумевају оживљавање старих објеката, преуређење старих хала и ревитализацију бивших индустријских зона града).

„Гросоптик” се бави производњом оптичких стакала за наочаре, контактних сочива, наочара за сунце, диоптријских оквира и инструмената за дијагностику, као и дистрибуцијом опреме за оптичарске радње. У саставу предузећа су четири фирме са 270 запослених. „Гросоптик” извози у Босну и Херцеговину, Македонију, Италију, Црну Гору, Бугарску и Хрватску, а од 1. јануара би највећи део производа требало да се извози у Русију.

Као највећа источноевропска фирма ове намене, „Гросоптик” је купио и преуредио објекат бивше фабрике трикотаже „Зеленгора”, која је била у стечају. Тако је добијена главна зграда са 10.500 квадратних метара и још 8.000 квадратних метара помоћних објеката, док се читав комплекс простире на око 4,5 хектара.

– За град је изузетно значајно да у ово време беспарице промовишемо компаније које су ревитализовале старе хале. Агенција за страна улагања и промоцију извоза SIEPA направила је катастар оваквих локација, којих у Србији има 428. Најзначајнијих великих система, као што су „ДМБ”, „Лола”, „Прва искра” из Барича, „Рекорд” и „Клуз” у Београду има тридесетак. „Гросоптик” запошљава онолико радника колико ЈКП „Инфостан”, „Сава центар” и Београдска арена имају заједно, тако да ће град уложити максималан напор да створи ефикасну градску управу као сервис оваквој привреди – рекао је Чучковић.

Национални савет за инфраструктуру одлучио је да у марту почне изградња аутопута Београд – јужни Јадран, вредна 100 милијарди динара, која ће пролазити управо поред „Гросоптика”. За овакве компаније од великог је значаја и најава Владе Републике Србије да ће ускоро бити спроведена прва фаза свеобухватне реформе прописа, када ће бити укинуто 200 непотребних привредних препрека. Што се пуњења буџета тиче, доприноси за запослене у „Гросоптику” редовно се сливају у градски буџет, а извозни приходи смањују републички дефицит, истакао је Мирослав Чучковић.

Извор[уреди]