Београд: Мирослав Чучковић посетио БИП

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

12. април 2010.
Београд/ Србија

Члан Градског већа Мирослав Чучковић посетио је данас Београдску индустрију пива „БИП” и са руководством разговарао о развоју овог предузећа. Посети је присуствовао и саветник у Министарству економије и регионалног развоја Ненад Мијаиловић.

– Град је иницирао данашњи састанак како Београдска индустрија пива не би дошла у још тежу ситуацију од оне у којој се налази. Добро је што је држава на чело предузећа вратила људе који су водили БИП када је бележио најбоље резултате у бившој Југославији, као и што је постављена млада менаџерска екипа за маркетиншку промоцију предузећа. Наша улога је да у наредних годину дана као локална самоуправа будемо сервис менаџмента и покушамо да репрограмом дугова које предузеће има према јавним градским службама олакшамо његово пословање. Такође, помоћи ћемо им да реактивирају своју пивницу на Ади Циганлији, као и да се на манифестацији „Ноћ музеја” промовишу нови производи БИП-а. Драго нам је што се размишља и о лансирању нових брендова, попут тамног пива, што ће за двомилионски Београд сигурно бити интересантно. Не задирући у права других произвођача пива, Градска управа ће се трудити да бренду БИП, који постоји већ 170 година, врати стару славу – рекао је Чучковић.

Суштински задатак града је да у наредним годинама, заједно са Министарством економије, прати на који ће се начин извршити приватизација БИП-а, који има веома атрактивну локацију од 11 хектара у Крњачи. Ту би у будућности могла да буде измештена производња пива, а парцела од пет хектара у строгом центру града, на којој се данас налази погон, могла би да добије нову намену. Приходи који на тај начин евентуално буду остварени ишли би у градски, односно републички буџет. Нажалост, и у приватизацији БИП-а за купца је била интересантна локација, па би до гашења производње извесно дошло да држава није реаговала, истакао је Чучковић.

– Заједно са Министарством за економију пратићемо шта се дешава у београдским привредним друштвима, будући да смо веома заинтересовани да подржимо нову индустријализацију Београда и Србије. Мислимо да нове технологије по ободима града значе и нова радна места. Предузећа која имају финансијских проблема морамо некако да скућимо док се цело тржиште не опорави и не појаве евентуални нови стратешки партнери. БИП је предузеће значајно за Београд и треба га поставити на ноге тако да 570 запослених добија своје реалне зараде, а не да их држава субвенционише – казао је Чучковић.

Ненад Мијаиловић је подсетио да је Агенција за приватизацију у фебруару раскинула уговор о продаји Београдске индустрије пива литванско-шведском конзорцијуму компанија „Алита” и „Јунајтед нордик беверџиз” због неизвршења инвестиционе обавезе, неизвршења обавезе откупа акција, принудне наплате продајом основних средстава због неизмиривања пореских обавеза и располагања имовином предузећа супротно одредбама уговора.

Извор[уреди]