Београд: Мирослав Чучковић обишао реконструисану трафо-станицу у Лештанима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

10. мај 2010.
Београд/ Србија

Члан Градског већа Мирослав Чучковић обишао је данас реконструисану трафо-станицу Београд 8 у Лештанима. Током 1999. године ова трафо-станица у више наврата погођена је графитним бомбама и разорним пројектилима. Потом су оштећења санирана како би се ставила у функцију, али је права реконструкција отпочела 2007. године. По завршетку реконструкције, ова трафо-станица је добила и нову опрему, чиме је подигнут ниво поузданости и напајања електричном енергијом. Вредност инвестиције је 788.019.000 динара, а из кредита ЕИБ обезбеђено је 16.400.000 динара.

– Поред енергетске стабилности Београда, која се остварује овим највећим постројењем које је реконструисано, мени је јако драго што је милијарду динара из ове инвестиције практично преливено у београдску привреду, с обзиром на то да су извођачи радова биле београдске фирме. Мислим да ћемо у будућности енергетику као инфрасткуктуру морати да посматрамо на један озбиљнији начин и као велики потенцијал који Београд има,јер су највеће енергетске инвестиције у наредним годинама нешто што може бити озбиљан замајац београдској привреди, рекао је Мирослав Чучковић.

Те инвестиције су, према његовим речима, изградња трафо-станице Београд 20, изградња Блока Б3 у Обреновцу, као и изградња Блока Б2 у Колубари. Посебно је значајна изградња трафо-станице Београд 20 која ће напајати ново насеље преко Дунава, Београд 3. Изградњом моста Земун–Борча, они ће добити инфраструктуру, а трафо-станица ће тај део Београда напајати електричном енергијом. Милош Миланковић, генерални директор ЈП „Електромрежа Србије”, истакао је да је реконструкцијом трафо-станице Београд 8 у Лештанима она сада практично нова. Тиме је Београд добио веома значајан објекат и једину трафо-станицу од 400 киловата напона, што за грађане Београда значи већу сигурност напајања електричном енергијом.

Радиша Костић, директор Привредног друштва „Електроисток – изградња”, које је извођач радова, истакао је да је реконструкција трајала две године, али да је за то време станица радила и корисници нису били оштећени.

– Ова најстарија трафо-станица на Балкану потпуно је реконструисана и повезана је са преносним системом преко шест далековода напона 220 киловата и три далековода од 400 киловата, а има два трансформатора 400/220 kV, што је чини кључном за сигурно напајање електричном енергијом. Она је сада спремна да електроенергетском систему Србије служи наредних четрдесет година, истакао је Костић.

Извор[уреди]