Београд: Милан Кркобабић посетио простор за нови дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју на Вождовцу

Извор: Викиновости


26. новембар 2009.
Београд/ Србија

Заменик градоначелника Милан Кркобабић посетио је данас простор у коме ће бити отворен нови дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју у Јајинцима, на Вождовцу, и разговарао са родитељима будућих корисника.

Том приликом заменик градоначелника је истакао да ће до пролећа 2010. године овај простор, површине 105 квадратних метара, бити потпуно адаптиран и опремљен.

– Адаптација простора за дневни боравак у Јајинцима коштаће око 10 милиона динара. Са 21 корисником, лакших и тежих облика ометености, радиће 15 запослених. Осим учионица, простор ће имати кухињу, трпезарију, просторију за индивидуални рад логопеда и психолога са корисницима, као и терасу од 50 квадрата која ће бити прилагођена потребама деце – рекао је заменик градоначелника.

Он је навео да је на општини Вождовац тренутно 85 деце са сметњама у развоју која су на листи чекања за упис у дневни боравак.

– Ова деца су до сада била искључиво брига родитеља. Отварањем једног оваквог дневног боравка не само да дајемо прилику њиховим родитељима да раде и посвете се себи већ, што је много важније, дајемо шансу деци да имају нормално детињство, да буду са својим вршњацима, да се друже, уче, стичу нове вештине. Добиће и свој комби који ће им омогућити не само да дођу у боравак и оду кући већ и да са другарима и васпитачима иду у паркове, на екскурзије, спортске приредбе – рекао је заменик градоначелника.

Према његовим речима, у Београду сада има седам дневних боравака за децу ометену у развоју.

– Почетком децембра отворићемо и осми у Барајеву, а тренутно се гради потпуно нови објекат у Шекспировој улици, који ће бити завршен до августа 2010. године и у коме ће бити смештено 100 корисника. Следеће недеље посетићемо још један овакав пословни простор на Звездари који ће бити адаптиран у ове сврхе. Адаптација пословних простора коју планирамо ове и следеће године и њихово претварање у дневне боравке представљају велику инвестицију за град, али то је најмање што можемо учинити за ове малишане и њихове породице. Ја, као заменик градоначелника, желим да поручим свим родитељима да до краја мандата ове градске власти ниједно дете неће бити на листи чекања – рекао је Кркобабић.

У обиласку овог простора за будући дневни боравак били су Дарко Божић, члан Градског већа, и Владан Ћукић, секретар за социјалну заштиту, као и родитељи деце која ће боравити у њему.

Извор[уреди]