Београд: Милан Кркобабић и Александар Конузин обишли радове на обнови Спомен-гробља ослободилаца Београда

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


9. октобар 2009.
Београд/ Србија

Заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић и амбасадор Руске Федерације Александар Конузин обишли су данас радове на обнови Спомен-гробља ослободилаца Београда. Овај споменик културе обнавља се уочи прославе 65 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

– Остало је мање од две недеље до обележавања овог значајног датума али и доласка председника Руске Федерације Дмитрија Медведева у Београд, што сматрамо изванредно важним догађајем за нашу земљу и народ. Спомен-гробље ослободилаца Београда, где почивају совјетски и српски војници обнављамо уважавајући сугестије руске стране, како бисмо спремни дочекали 20. октобар. Уверили смо се да радови теку по плану и да ће уз велико залагање радника комуналних предузећа све бити завршено на време – рекао је Милан Кркобабић.

Захваливши градским властима на напорима које чине уочи посете председника Медведева, амбасадор Конузин рекао је да ће се једна од централних манифестација током те посете одржати управо на Спомен-гробљу. Председници Србије и Русије положиће венце на гробље ослободилаца и срести се са ветеранима Другог светског рата, потврдио је амбасадор Конузин.

– Ових дана широм Србије се обележава ослобађање од фашизма у Другом светском рату. Пре неколико дана био сам у селу Злот, где је откривена меморијална плоча у знак сећања на 72 погинула црвеноармејца, а јуче сам био у Зајечару, где је пре 65 година погинуло 1.266 совјетских и југословенских војника. Свуда наилазимо на изразе велике пажње и поштовања према гробовма погинулих – рекао је амбасадор Конузин.

Милан Кркобабић и Александар Конузин обишли су и парк код Вуковог споменика, где ће за који дан бити постављен споменик великом руском писцу Александру Пушкину. Овај споменик дар је руских писаца Београду.

Заменик градоначелника Милан Кркобабић рекао је да споменик Пушкину симболично повезује српске и руске писце и истакао да ће градске власти обновити све споменике на подручју Београда.

Амбасадор Конузин истакао је да се у овом парку налазе споменици великих просветитеља Вука Караџића, Ћирила и Методија и Пушкина и предложио да се убудуће на овом месту одржавају културни догађаји у вези са традицијом словенских народа.

Извор[уреди]