Пређи на садржај

Београд: Манифестација „Зато што волим Скадарлију“

Извор: Викиновости


20. август 2010.
Београд/ Србија

Туристичка организација Београда разноврсним програмима унапређује културни амбијент Скадарлије. Посебан програм су амбијентална музичко-сценска и поетска дешавања испред Куће Ђуре Јакшића током пролећно-летње сезоне, суботом од 20 часова. Кроз причу о Скадарлији Вицо Дардић казиваће љубавну поезију Лорке, Превера, Јесењина, Црњаског, Диса и других наших и светских уметника.

У духу традиције, са јасним циљем очувања старих заната и њихове примене у садашњем времену, а да би се што шира јавност упознала са нашим радом, Етноклуб „Тешњар” у сарадњи са Туристичком организацијом Београда и ЈКП „Градске пијаце” организоваће малу школу веза, ручног осликавања и других техника, дораде платна и пијацу сувенира произведних тим техникама на јавном простору Скадаралије 21, 22, 28. и 29. августа.

Целокупна манифестација је промотивно-едукативног карактера. Осмишљена је као својеврсна туристичка атракција због начина на који ће бити изведена. Чланови Етноклуба „Тешњар” ће са покретним тезгама доћи на јавни простор у Скадарској улици испод кафане „Три шешира”, где ће образовати својеврсну малу пијацу и на отвореном пред очима јавности приказивати технике старих заната и правити употребне предмете, које ће и продавати на тим тезгама. Неки од чланова етноклуба ће бити одевени у аутентичне одевне предмете из прве половине претходног века, док ће остали бити одевени у стилизоване одевне предмете, примерене савременом начину живота да би се добила што занимљивија слика која ће направити спој савремног и традиционалног.

Извор[уреди]