Пређи на садржај

Београд: Малишане расељене испод „Газеле” градоначелник испратио у школу

Извор: Викиновости


1. септембар 2009.
Београд/ Србија

Деца која су јуче из нехигијенског насеља испод „Газеле” исељена у насеље у Макишу јутрос су школским аутобусом дошла у Основну школу „Бановић Страхиња”, коју ће убудуће похађати. Малишане су у школу испратили градоначелник Драган Ђилас, заменик градоначелника Милан Кркобабић, секретар и заменица секретара за образовање Владимир Тодић и Драгица Моро, секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић и председник општине Чукарица Милан Тлачинац.

Према речима Драгана Ђиласа, кључна ствар коју град жели да оствари јесте социјализација, пре свега, деце.

– Ту смо данас да дамо подршку деци која први пут крећу у школу и да заједно с родитељима истрајемо у томе. Међу децом има и оних који никад нису похађали школу, а прерасли су први разред, па ће за њих бити припремљени посебни програми како би се укључила у образовни систем. За децу је најважније да заврше бар основну школу и ако у томе успемо, она ће бити део друштва и моћи ће да промене начин живота и да живе боље.

Милан Кркобабић је истакао да је јако тешко променити старије људе, али да „битка може да се добије” с младима. Он је додао де ће се сви ангажовати како би деца у школи била успешна, што је од великог значаја за читаву ромску етничку заједницу.

Деца нису скривала своје задовољство што су у школским клупама, па су чак и показала умеће у песми и игри. Такође, рекли су да су после дуго година лепо спавали ноћас и да су веома расположени.

Од укупног броја расељених из нехигијенског насеља испод „Газеле” њих 127 су деца школског узраста. Према речима Владимира Тодића, 15 малишана су прваци, њих 35 већ је укључено у систем образовања у основним школама, 24 ће бити уписано у средње школе и школе за основно образовање одраслих и 14 у специјалне школе, уз додатну анализу која ће показати да ли неко од њих има способности да се укључи у редовно школовање. Остала деца, њих 39, завршила су неки разред па су потом из различитих разлога напустили школовање. За њих ће по потреби у школама бити организовани индивидуални програми или програми по групама, како би се установио ниво знања и да би затим, у складу са тим, наставили школовање. Поред тога, петнаестак малишана, узраста између шест и седам година, биће тестирани, на основу чега ће почети да похађају предшколски припремни програм у вртићима или ће бити уписани у школе.

Деца ће похађати основне школе „Кнез Сима Марковић” у Барајеву, „Бранко Радичевић” у Бољевцима, „Свети Сава” у Младеновцу, „14. октобар” у Раковици и „Бановић Страхиња” на Чукарици, а по потреби још две школе у Раковици и на Чукарици спремне су да приме одређен број ученика. За децу су обезбеђени уџбеници, гардероба, ранчеви и школски прибор, а до школа ће их превозити градски аутобуси.

Извор[уреди]