Београд: Књижевно вече Клаудија Магриса

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

20. април 2010.
Београд/ Србија

У Галерији „Артгет” Културног центра Београда у четвртак, 22. априла, у 19 часова одржаће се књижевно вече италијанског писца Клаудија Магриса. О делу овог значајног писца говориће Гојко Божовић и аутор. Повод за ово гостовање Клаудија Магриса у Београду јесте објављивање три његове књиге у издању „Архипелага”. Ради се о књизи новела „Микрокосмоси” и кратких романа „Нагађање о једној сабљи” и „Ви ћете, дакле, разумети”.

Магрис је један од најзначајнијих савремених италијанских и европских писаца. Деценијама је био професор модерне немачке књижевности на Универзитету у Трсту. Написао је низ књига о историји и култури средње, јужне и југоисточне Европе. Познати су његови радови о Јозефу Роту, Роберту Музилу, Италу Звеву, Е. Т. А. Хофману, Херману Хесеу, Хенрику Ибзену или Хорхеу Луису Борхесу.

Дугогодишњи је колумниста најутицајнијег италијанског дневника „Corriere della Sera”.

Његове најважније књиге прозе су „Нагађања о једној сабљи” (1984), „Дунав” (1986), „Оно друго море” (1991), „Микрокосмоси” (1997), „Наслепо” (2005), „Ви ћете, дакле, разумети” (2006). Написао је драму „Стаделман” (1988).

Проза, есеји и студије Клаудија Магриса превођени су на све веће светске језике. Добио је велики број награда, а последњих година помиње се као један од најозбиљнијих кандидата за Нобелову награду за књижевност.

Извор[уреди]