Београд: Куповина нових тролејбуса и трамваја од огромне важности за градски превоз

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. јануар 2010.
Београд/ Србија

Реконструкција шина у Булевару краља Александра са измештањем колосека у средину саобраћајнице, у делу од Вуковог споменика до Цветкове пијаце, и реконструкција шина у Карађорђевој улици, од Савског трга до Пристаништа, неке су од најзначајнијих послова у којима ће учествовати ГСП „Београд” у 2010. години, рекао је за Беоинфо Радослав Николић, директор Градског саобраћајног предузећа „Београд”.

– Поред тога већ крајем фебруара чека нас завршетак тендера за куповину 83 нова нископодна соло тролејбуса, што је од огромне важности за наше предузеће, али и за све Београђане. Прошле године потписан је уговор о куповини и 30 нових нископодних трамваја, па ће за неколико година наш возни парк изгледати много модерније – истакао је директор Николић.

Николић је прошлу годину оценио веома успешном јер је започета, а негде и завршена реконструкција шина у Булвару војводе Мишића, улици Тадеуша Кошћушка, Ресавској и Пожешкој. Купљено је и специјално возило за глачање шина које ће послужити за одржавање реконструисаних трамвајских деоница, а другачијом организацијом одржавања возила уштеђено је око 600 милиона динара.

– Просечно смо уштедели око 50 милиона динара месечно. Са штедњом настављамо тако што ћемо ових дана имплементирати пројекат обједињеног мерења електричне енергије на нашој електромрежи. Такозвана електровуча која покреће трамваје и тролејбусе сада нас месечно кошта 30 милиона динара, а очекујемо уштеду од 10 до 15 одсто, што је око четири милиона динара само у том сегменту – рекао је Николић.

За ГСП „Београд” од велике важности је и то што је завршена реконструкција трамвајских шина, мреже и окретнице у улицама Јурија Гагарина и Др Ивана Рибара у Новом Београду.

Извор[уреди]