Београд: Куповина и уградња платформи за особе са инвалидитетом у подземним пешачким пролазима на Теразијама

Извор: Викиновости

12. јун 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за саобраћај ће расписати конкурс за куповину и уградњу седам подизно-спуштајућих платформи за особе са инвалидитетом у подземним пешачким пролазима на Теразијама.

– Секретаријат за саобраћај је покренуо иницијативу за израду и реализацију пројекта „Слободно кретање особа са инвалидитетом у Београду”. Закључили смо да је најоптималнији начин решавања проблема њиховог кретања на местима где постоје подземни пролази уградња и постављање покретних платформи за несметани прелазак са једне на другу страну улице. У Београду постоји 17 локација са денивелисаним пешачким прелазима (подземним пролазима), а уградњом оваквих платформи желимо да директно утичемо на квалитет живота особа са инвалидитетом и тако допринесемо да Београд постане инклузиван град – рекао је помоћник градског секретара за саобраћај Драган Вуковић.

Град је из буџета обезбедио средства за набавку и уградњу седам платформи у пролазима на Теразијама, док би уградња платформи у осталим подземним пролазима требало да буде реализована усарадњи са друштвено одговорним компанијама. Секретаријат за саобраћај планира да у наредних пет година опреми све подземне пешачке пролазе подизно-спуштајућим платформама.

– Платформе ће много значити особама са инвалидитетом, јер сад морају да праве велики круг да би на Теразијама прешле на другу страну улице. Оне ће, истовремено, постати и корисници свих услуга које се нуде у подземним пролазима. При том би требало обезбедити даноноћни сервис који би реаговао у случају да се платформа током спуштања или дизања заглави, или омогућити да особа са инвалидитетом на ручни погон изађе са заглављене платформе – истакао је Дарко Ивић, председник Саветодавног тела особа са инвалидитетом при кабинету градоначелника Београда.

Град је уградњом рампи особама са инвалидитетом омогућио приступ на тридесетак факултета и основних и средњих школа, а до краја године би, у сарадњи са Секретаријатом за образовање, у 80 одсто школа које похађају особе са инвалидитетом требало да буду уграђене рампе за инвалидска колица и рукохвати и учине се доступни тоалети. Побољшана је и служба ГСП „Београд” за превоз особа са инвалидитетом, у оквиру које постоји двадесетак комби возила, а у пет возила ће ускоро бити уграђени и клима уређаји. До краја године би требало да буде отворен и дневни боравак за особе са церебралним инвалидитетом, најавио је Дарко Ивић.

Извор[уреди]