Пређи на садржај

Београд: Крај успешне грејне сезоне „Београдских електрана”

Извор: Викиновости

5. мај 2010.
Београд/ Србија

На основу реалних показатеља, протекла грејна сезона у Београду може се оценити врло високом оценом – рекао је данас члан Градског већа Горан Алексић, на конференцији за новинаре у „Београдским електранама”. Алексић је истакао да је протекла зима била неуобичајено дуга и хладна и да су котлови „Београдских електрана” чак 191 дан испоручивали топлотну енергију, од којих 40 дана целодневно.

– Упркос томе што су у прошлој години енергенти поскупели 30 одсто и што у Београду цена грејања није повећана, иза нас је веома успешна грејна сезона. Захваљујући аутоматизацији највећег дела подстаница, добро грејање ове године имали су и такозвани рубни делови грејних подручја, што раније није био случај. Очекујем да „Београдске електране” у предстојећим месецима изврше квалитетан ремонт постројења и аутоматизују све своје подстанице – казао је Горан Алексић.

Говорећи о пословању „Београдских електрана”, генерални директор Зоран Предић казао је да су током 2009. године остварене велике уштеде.

– Наши губици у 2008. години износили су око 2,8 милијарди динара, док смо пословну 2009. завршили са губитком од 835 милиона динара, што значи да смо уштедели 1,9 милијарди. То је постигнуто рационализацијом пословања на свим нивоима, и то у условима велике осцилације курса динара и цене енергената на светском тржишту – рекао је Предић.

„Београдске електране” ове године грејале су око 200.000 квадрата више него прошле и забележиле знатно више грејних дана, али је захваљујући новом приступу набавци и трошењу енергената потрошено 6,3 одсто енергента мање него раније. Истовремено, број рекламација спао је на око 200 дневно, што је последњи пут забележено 2004. године, када је ово предузеће загревало чак два милиона квадратних метара мање него сада.

Зоран Предић истакао је да ово предузеће намерава да до почетка наредне грејне сезоне у рад пусти највећи котао на Балкану снаге 140 мегавата, који ће се налазити у оквиру топлане „Нови Београд”. Његова изградња коштала је око десет милиона евра, а посао је финансиран из градског буџета. Када буде завршен, стећи ће се услови за потпуно гашење топлане „Земун”, која тренутно користи само мазут и представља великог загађивача околине. Током реконструкције Булевара краља Александра, „Београдске електране” поставиће четири километара новог топловода, за шта је издвојено око 300 милиона динара. У плану је и обнова топловода испод „Газеле”, као и расписивање тендера за изградњу новог котла у топлани „Коњарник”.

Заменик директора „Београдских електрана” Ненад Ђаковац истакао је да је ово предузеће побољшало степен наплате своје услуге и да је у прва три месеца ове године наплаћено чак 560 милиона динара више него у истом периоду лане. Ђаковац је додао да се акција искључења грејања највећим дужницима наставља и позвао све кориснике да измире своје рачуне.

Извор[уреди]