Београд: Комунална предузећа и данас чисте снег

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. децембар 2009.
Београд/ Србија

Предузећа „Београд-пут”, „Градска чистоћа”, „Зеленило – Београд” и остала комунална предузећа и данас раде пуним капацитетом на уклањању снега са градских улица, троатоара, паркова, стаза, степеништа и других важних делова града.

Екипе „Београд-пута” данас су ангажоване на улицама првог и другог приоритета. Ради се пуним капацитетом, односно 110 екипа је на градским улицама, а 20 на регионалним путевима.

– Како су улице првог приоритета очишћене и проходне за саобраћај, наше екипе раде на чишћењу улица другог приоритета. Ове улице већ су чишћене у неколико наврата, али због константног падања снега током протеклих дана, дошло је до утабавања и стварања дебелог леденог слоја. Све екипе су на терену, а неке од ових улица мораће да буду чишћене више пута, због времена које је потребно да со делује и ледени наноси уклоне. За одржавање ових улица користимо укупно 25 специјалних, вишенаменских, мањих возила, па молимо грађане за разумевање, јер само у ширем градском језгру наше предузеће брине о 1600 километара улица другог приоритета. Према прогнозама, ноћ пред нама биће веома хладна, са доста ниским температурама, наше екипе су спремне, али апелујемо на возаче да буду опрезни. У том периоду за одржавање улица првог приоритета користиће се калцијум хлорид, који делује до минус 17 степени – рекао је за Беоинфо Милорад Пуцаревић, главни инжењер ЈКП „Београд пут”.

Према речима Александра Стаменковића, директора ЈКП „Градска чистоћа”, ангажовање радника овог предузећа непромењено је у односу на јучерашњи дан. У оквиру прве смене на терену је 450 радника овог предузећа и 200 људи ангажованих преко омладинских задруга. У другој ће на улицама бити такође око 400 запослених, а у трећој око 200. На уклањању снега током сва 24 сата ангажовано је и 40 возила, која на многим местима у граду уклањају снег и са улица, да би камиони могли да приђу контејнерима и одвезу смеће.

На улицама је и око 250 радника „Зеленила – Београд”, са 12 специјалних возила за чишћење снега и великим бројем мањих машина. По речима Дражена Тице, директора сектора одржавања „Зеленила” екипе овог предузећа су од јуче имале 11 интервенција, али без штета, четири на јавних зеленим површинама и седам у приватним двориштима, а углавном се радило о уклањању поломљених грана услед нагомиланог снега.

На пословима уклањања снега ангажовани су и радници ЈКП „Паркинг сервис”, који чисте просторе за паркирање.

Подсетимо, на иницијативу Драгана Ђиласа, градоначелника Београда, неколико градских општина издвојило је додатна средства за ангажовање људи преко омладинских задруга, који помажу у чишћењу снега са улица, тротоара и између зграда, како би град што боље функционисао у условима великих снежних падавина.

Такође, на заједничком састанку помоћника градоначелника Живорада Анђелковића и помоћника министра унутрашних послова за ванредне ситуације Предрага Марића договорена је координација „Чворишта”, Штаба за ванредне ситуације и Ватрогасне спасилачке бригаде Београд у акцији уклањања леденица са високих објеката у граду.

Град још једном подсећа све житеље Београда на њихову обавезу да испред својих зграда и стамбеног простора уклоне снег и поспу со, која им је бесплатно обезбеђена.

Извор[уреди]