Београд: Комунална полиција од користи свима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. август 2009.
Београд/ Србија

Комунална полиција у Београду биће уведена средином наредне године и имаће око 350 припадника. Финансираће се из градског буџета, а када комунални полицајци буду на улицама нашег града, бићемо спремни да у потпуности уредимо све области из своје надлежности на које данас грађани имају оправдане примедбе – рекао је Драган Ђилас, градоначелник Београда, после разговора са министром за државну управу и локалну самоуправу Миланом Марковићем о увођењу комуналне полиције.

– На Закон о комуналној полицији локалне самоуправе чекају више од десет година и веома смо захвални министру и његовим сарадницима што ће он коначно заживети. Комунална полиција помоћи ће нам да будемо ефикаснији, грађани ће бити безбеднији и имаће боље услове живота – нагласио је градоначелник Ђилас.

Ђилас је истакао да градске власти имају одличну сарадњу са Министарством унутрашњих послова и додао да ће из градског буџета за куповину опреме, уређаја, возила и униформи за потребе полиције ове године бити издвојено око 200 милиона динара. О тој донацији ускоро ће са министром Ивицом Дачићем потписати и званичан споразум.

Министар Милан Марковић истакао је да ће комунална полиција бити „млађи брат редовној полицији” и изразио очекивања да ће после њеног увођења проблеми са непрописним паркирањем, комуналним нередом и дивљом градњом бити много мањи.

– Комунална полиција ће санкционисати прекршаје, помагати ђацима, старијим особама и на сваки други начин бити од велике користи локалним самоуправама и грађанима. Светска искуства говоре да ће она бити веома исплатива, тачније да ће приходи које буде остваривала наплаћивањем казни и спречавањем разних прекршаја бити знатно виши од њених трошкова – рекао је Марковић.

Министар је истакао да ће спровођење Закона о комуналној полицији у Београду бити од великог значаја за целу државу, истакавши да „ако закон успе у Београду, успеће и у целој Србији”.

Извор[уреди]