Београд: Израда главног пројекта за „Ђачку чесму” у Блоку 45

Извор: Викиновости

31. март 2010.
Београд/ Србија

Управа за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове и ЈКП „Београдски водовод и канализација” донели су одлуку да „Ђачку чесму” у Блоку 45 доведу у функционално стање и преузму је на даље одржавање. Како чесма не ради већ дуги низ година, потребно је обавити комплетну санацију, а први корак је прикупљање техничке документације и израда главног пројекта за санацију чесме, што је предмет јавне набавке која ће бити спроведена у априлу ове године. Очекивани термин за завршетак пројекта јесте септембар 2010. године, после чега ће се, у складу са могућностима, приступити санацији чесме. Реално је очекивати да ће радови бити изведени у току 2011. године.

„Ђачка чесма” се налази на шеталишту Лазара Карденаса у Блоку 45 на Новом Београду. Изграђена је 1983. године, по пројекту архитекте Зорана Вељовића. Чесма већ дуги низ година не ради и у прилично је лошем стању. Шеталиште на коме се налази окружују Основна школа „Бранко Радичевић” и вртић „Сунце”, са једне, и вртић „Звончићи”, са друге стране. Дворишта ових објеката су лепо уређена, пуна играчака и справа за рекреацију деце, тако да се запуштена чесма у оваквом амбијенту одмах примети.

Станари овог дела Новог Београда позитивно реагују на најаву санације чесме, подсећајући да је лошем стању чесме допринело како неодржавање тако и немаран однос несавесних суграђана.

– Време је да се чесма поправи јер је користила како ђацима оближње школе и деци из обданишта тако и свима који се шетају овим крајем. Ово је једина чесма у блоку, а и естетски је веома лепо замишљена – једногласне су Даница Јовановић и Озринка Штиндл, становнице Блока 45.

Ратибор Милорадовић, још један житељ Блока 45, подсећа да је фонтана направљена у знак сећања на прву генерацију која је завршила осми разред у ОШ „Бранко Радичевић”.

– Била је то врло оригинална чесма, али су време и људи учинили своје. Ако јој се врати стари сјај, то ће много значити свим становницима овог насеља, јер цео овај потез дуж Савског кеја има пуно шетача и ред је да постоји место где човек може да се освежи – каже Ратибор.

Иначе, на територији града постоје фонтане и чесме које нису у систему за одржавање ЈКП „БВК”, које су потпуно запуштене и нису у функцији. Примопредаја ових објеката у систем одржавања ЈКП „БВК”, попут „Ђачке чесме” врши се на основу захтева грађана или општине на чијој се територији налази објекат.

Извор[уреди]