Пређи на садржај

Београд: Измењене одлуке о социјалним давањима за труднице и породиље и начину располагања становима

Извор: Викиновости

23. март 2010.
Београд/ Србија

Скупштина града Београда донела је на данашњој седници одлуку о додатним облицима заштите трудница и породиља, као и одлуку о условима и начину располагања становима изграђеним према пројекту изградње 1.100 станова у Београду. Запослене породиље, чији укупни месечни приходи по члану породице, укључујући и новорођено дете, не прелазе 10.000 динара у претходних шест месеци од подношења захтева, стичу право на једнократну помоћ од 25.000 динара.

Према речима председника Скупштине града Александра Антића, реч је о наставку социјалне политике града, који у овом питању предњачи у односу на остале локалне самоуправе у земљи.

– У току 2009. године за накнаду до стопостотног личног дохотка за запослене труднице град је издвојио око 360 милиона динара. За једанаест месеци, јер је одлука ступила на снагу фебруара прошле године, у просеку је месечно исплаћивано око 2.500 такве врсте давања. Кад је реч о издвајањима за незапослене породиље, исплаћено је око 3.750 једнократних новчаних помоћи, за шта је из буџета града издвојено око 150 милиона динара. Ово је и својеврсна препорука и притисак на државу и послодавце да се нађе мера и начин како би се трудницама исплаћивала читава плата, али и како би се помогло незапосленим породиљама, а од сада и запосленим које су у тешкој материјалној ситуацији. Држава је та која мора да пронађе системска решења, како ово не би били „ад хок” пројекти, а град је ту да је на то подстакне својим примером – казао је Антић.

Образлажући измену и допуну одлуке о условима и начину располагања становима изграђеним према пројекту изградње 1.100 станова, члан Градског већа Жељко Ожеговић истакао је да је град првобитно доделио 237 станова у закуп на одређено време лицима у стању социјалне потребе.

– Новом стамбеном политиком града, с којом се сагласило Градско веће, за ту намену опредељено је још 479 станова. Дакле, од 1.100 станова чак 716 биће намењено лицима у стању социјалне потребе. Поред тога, одлуком је прецизирано и бодовање здравстеног стања учесника на конкурсу или чланова породице, што је због непрецизности у претходној одлуци представљало проблем – истакао је Ожеговић.

Намера града, додао је Ожеговић, јесте да искористи законске могућности и да помогне социјално угрожене категорије становништва, односно да буде модел који су почеле да следе и друге локалне самоуправе у Србији.

Извор[уреди]