Пређи на садржај

Београд: Изложба „Неоренесансна архитектура у Будимпешти”

Извор: Викиновости


9. септембар 2009.
Београд/ Србија

Изложба „Неоренесансна архитектура у Будимпешти” биће отворена 10. септембра, у 19 часова, у галерији Историјског архива Београда (Палмира Тољатија 1). Гостујућом изложбом Градског архива Будимпеште, аутора Ритока Пала, Историјски архив Београда се укључује у овогодишњу манифестацију Дани европске баштине. Гостовање ове поставке је резултат вишегодишње сарадње два престоничка архива, а пре Београда изложба је гостовала у Новом Саду, Сенти и Кикинди.

Будући да је 2008. проглашена годином ренесансе у Мађарској, у Архиву Будимпеште приређена је изложба планова и пројеката неоренесансних грађевина изграђених од почетка шездесетих до почетка деведесетих година 19. века. У том периоду подигнута су многа монументална јавна здања и стамбени објекти са фасадама, порталима и степеништем карактеристичним за неоренесансу. Прва значајнија неоренесансна грађевина у Будимпешти је Мађарска академија наука и уметности.

На изложби је приказано четрдесетак панела докумената о јавним зградама (институције, индустријски објекти, гостионице и кафане), шири избор планова приватних стамбених објеката, као и урбане целине (Андрашијев пут, Велики кружни булевар). Избор је допуњен фотографијама здања из тог времена, а целу поставку прати пројекција филма о овим објектима. За изложбу је приређен каталог на енглеском и српском језику.

Галерија Историјског архива Београда отворена је сваког дана (осим понедељка) од 10 до 20 часова, а недељом од 10 до 14 часова. Улаз је слободан.

Извор[уреди]