Београд: Изложба „Керамичко посуђе кроз векове Београда“ у уторак на Савском шеталишту

Извор: Викиновости


20. август 2010.
Београд/ Србија

Јавно предузеће „Београдска тврђава” организује у уторак, 24. августа, у 19 часова на Савском шеталишту, парк Калемегдан, изложбу „Керамичко посуђе кроз векове Београда”. Изложбу ће отворити Ивана Авжнер, секретарка за културу, Ивана Лучић-Тодосић, директорка Јавног предузећа „Београдска тврђава”, и аутор изложбе Весна Бикић, виши научни сарадник Археолошког института САНУ. Изложба је део плана и програма ЈП „Београдска тврђава” за 2010. годину, а реализована је у сарадњи са Археолошким институтом САНУ и Музејом града Београда. Биће отворена до 15. октобра.

Посетиоци ће на 45 изложбених принтова дуж Савског шеталишта моћи да виде керамику од 2. до 19. века. Биће у прилици да виде и како је изгледала античка керамика Сингидунума, римско трпезно и луксузно посуђе, керамичко посуђе из периода Сеоба народа (IV и V век), као и средњовековно посуђе из кућа истражених на Београдској тврђави. Тога дана од 18 до 20 часова моћи ће и да уживају у презентацији израде керамике. Керамичари из Злакуса презентоваће традиционални начин израде керамике на механичком грнчарском колу, док ће академски керамичар Вук Пантелић приказати данашњи начин рада на грнчарском колу.

Изложба је саставни део програма 27. конгреса – Међународно удружење за проучавање римске керамике (Rei Cretariae Romanae Fautores RCRF), који се одржава од 19. до 26. септембра у Београду у организацији Народног музеја и Археолошког института САНУ, чија је тема „Касноантичка и рановизантијска керамика: крај или континуитет римске продукције?”.

Извор[уреди]