Београд: Зелена паркинг зона од данас у делу Звездаре

Извор: Викиновости

26. април 2010.
Београд/ Србија

Зонски систем паркирања од данас је почео да се примењује у делу општине Звездара оивиченом Булеваром краља Александра, Рузвелтовом, улицом Димитрија Туцовића и Батутовом. На овом подручју уведена је такозвана зелена зона у којој је паркирање аутомобила могуће најдуже три сата.

– Данас смо увели 1.700 нових зонираних паркинг места, па их сада у Београду укупно има 17.200. На томе се неће стати јер ћемо од 1. септембра увести нову зону на Палилули, између Рузвелтове, 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Булевара деспота Стефана и Цвијићеве улице – рекао је Драгољуб Ђаконовић, секретар за саобраћај.

Ђаконовић је казао да стручњаци овог секретаријата раде и на увођењу још једне зоне на Врачару, између улице Цара Николаја Другог, Мачванске, Боре Станковића, Скерлићеве, Небојшине, Јужног булевара, Грчића Миленка, Војислава Илића, Станислава Сремчевића, Булевара краља Александра и улице Бранка Крсмановића. Према његовим речима, није вероватно да ће у читавој тој зони бити спроведено зонирање јер се махом ради о веома уским улицама, али да ће највећи део тог простора ипак бити зониран. Ђаконовић је додао да ће тамо где је могуће, бити направљена паркинг зона без временског ограничења.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Бобан Ковачевић рекао је да на основу досадашњег искуства верује да ће грађани Звездаре од данас моћи лакше да дођу до слободног паркинг места.

– Искуство са доњег Дорћола и Врачара нам говори да је ово добар потез. У наредне две недеље наши контролори неће писати казне, већ ће само опомињати возаче на обавезу плаћања паркинга. Људима који овде станују саветујем да тај период искористе и купе месечне претплатне карте – рекао је Ковачевић.

Повлашћена паркинг карта за станаре зонираног дела града кошта 457 динара, док су месечне паркинг карте за особе са инвалидитетом бесплатне. Цена повлашћене карте за правна лица је 3.285 динара. Ова врста паркинг карата може се купити у „Паркинг сервису”, у улици Старине Новака 22, радним данима од 7 до 21 и суботом од 7 до 14 сати. За куповину је потребно приложити фотокопију личне карте и саобраћајну дозволу на увид.

Милан Поповић, председник општине Звездара, изразио је захвалност Секретаријату за саобраћај и „Паркинг сервису” што су грађанима овог дела Звездаре омогућили лакше паркирање. Он је подсетио да је ово веома густо насељен део града, у којем је у последње три деценије саграђен велики број стамбених објеката без гаража.

– Свесни смо да овај потез неће у потпуности решити проблем паркирања, али ће смањити притисак оних који не живе у овом делу града а свакодневно остављају своје аутомобиле. То практично значи да ће станари лакше моћи да паркирају, што нам је и био циљ – рекао је Милан Поповић.

Сат паркирања у зеленој зони кошта 25 динара, а може се платити и путем SMS-a на број 9113.

Извор[уреди]