Пређи на садржај

Београд: Завршен ремонт и модернизација првог електромоторног воза за потребе „Беовоза”

Извор: Викиновости

23. април 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас обишао је данас фабрику „Шинвоз” из Зрењанина, где је завршен ремонт и модернизација првог од шест електромоторних возова за потребе „Беовоза”. Реч о првој фази пројекта развоја градске железнице, који подразумева ремонт укупно девет гарнитура: шест које ремонтује „Шинвоз” и три „Желвоз” из Смедерава. Из градског буџета за ту намену издвојено је 440 милиона динара.

Према речима градоначелника, домаће фабрике оправдале су поверење града, што се може видети по првом ремонтованом возу.

– Овај воз стајао је на слепом колосеку 15 година. Угалањем у њега 500-600 хиљада евра, добили смо гарнитуру која апсолутно задовољава потребе Београђана и градске железнице. Наставићемо улагања у градску железницу током ове године. Радови на Прокопу, на левом банатском колосеку, интензивни су и очекујемо да до краја године профункционише прва фаза београдске железнице, тачније линија од краја Земуна, преко Прокопа до Панчевачког моста. Наредних година очекујемо да заједно са „Железницама Србије” оспособимо пругу за такозване „брзе вожње” до Младеновца и Лазаревца, што је у интересу и Београђана и железница. Град је спреман да инвестира и у остале возове који се деценијама не користе, а чија је реконструкција десет пута јефтинија од набавке нових. Куповаћемо, ипак, и нове возове, али док они не стигну, улагаћемо у постојеће који после ремонта и модернизације испуњавају све критеријуме за безбедну и лагодну вожњу, у интервалу у шпицевима, како смо и обећали, од само 15 минута – казао је Ђилас.

Директор ЈП „Железница Србије” Милован Марковић истакао је да су радници „Шинвоза” и „Желвоза” мотивисани да покажу да имају и знања и воље да квалитетно и на време обаве читав посао. Град је великим делом финансирао ремонт, а ово републичко јавно предузеће на себе је преузело одговорност за квалитет обављеног посла, као и за поштовање рока који је крајем јула.

– За то време завршићемо отклањање слабих места и такозваних „лаганих вожњи” на пругама где се одвија саобраћај „Беовоза”. Тако да би крајем године требало да имамо далеко квалитетнији железнички саобраћај у Београду. Сарадња с градом је изузетно добра и ово је добар пример, искуство и путоказ како треба да се ради и у Србији – рекао је Марковић.

Директор „Шинвоза” Радомир Миљуш изразио је велику захвалност граду на указаном поверењу и пружању прилике да учествују у овом великом пројекту, који је дословце фабрику подигао на ноге, тако да тренутно запошљава више од 200 људи. Миљуш је дао и обећање да ће „Шинвоз” оправдати указано поверење.

Возови су четвороделни, са двоје вучних кола и два вагона спојена у једну целину, дужине сто метара. Капацитет је 308 места за седење и 364 места за стајање. Просечна старост возова је 23 године.

Прва фаза пројекта развоја градске железнице на траси Батајница – Панчевачки мост, поред ремонта девет електромоторних возова, обухвата повезивање левог банатског колосека у станици Центар, поправку оштећених деоница и уређивање станица и стајалишта. Друга фаза, која би се реализовала у року од годину дана од окончања прве, обухватиће трасу Београд центар – Раковица (Макиш) – Ресник, а трећа у року од две године по окончању друге, на трасама Ресник–Младеновац, Ресник–Лазаревац и Раковица–Умчари.

Фабрику „Шинвоз” из Зрењанина посетили су и градски менаџер Александар Бијелић и градски архитекта Дејан Васовић.

Извор[уреди]