Београд: Завршен Београдски самит 2009.

Извор: Викиновости


7. децембар 2009.
Београд/ Србија

Млади из региона спремни су да преузму одговорност за спровођење најважнијих послова и помогну у суочавању са заједничком прошлошћу и промовисању вредности Европске уније, поручено је са Првог београдског самита 2009.

– Идеја о организацији Београдског самита потиче од невладине организације Иницијатива младих за људска права. Сматрам да ова сарадња представља изузетан облик партнерства локалне самоуправе са организацијама цивилног друштва и користим прилику да захвалим на предлогу да Београд буде домаћин овог скупа. Реализацију самита помогли су Дирекција за јавни превоз, ГСП „Београд”, Туристичка организација Београда и Југословенско драмско позориште. Подршка града представља не само допринос процесу придруживања ЕУ већ желимо да Београдски самит допринесе обнављању порушених веза и отварању канала комуникације међу младима западног Балкана. Такође, жеља нам је да подстакнемо активизам младих и учешће у процесима доношења одлука – рекао је Данко Рунић, директор Агенције за сарадњу са НВО и европску хармонизацију.

На скупу је усвојена је декларација у којој се од влада земаља западног Балкана тражи да обезбеде пуну сарадњу с Хашким трибуналом, као и пружање подршке оснивању регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима. Млади такође траже јачање институционалних механизама за борбу против насиља, расизма и ксенофобије, ефикаснију примену усвојених закона. Декларација је прихваћена једногласно и следеће седмице биће упућена владама држава региона, као и званичницима ЕУ у Бриселу.

Самит у Београду је први такав скуп младих из региона који ће се одржавати једном годишње у различитим центрима западног Балкана.

Извор[уреди]