Београд: Екипе свих јавних комуналних предузећа и ноћас на улицама Београда

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. децембар 2009.
Београд/ Србија

Због великих падавина које од јуче не престају, на чишћењу снега са београдских улица, тротоара, паркова, стаза, мостова и других критичних зона у граду и ноћас ће, као што је то било и данас, бити ангажоване екипе свих јавних комуналних предузећа.

– Више нема дежурстава, већ све расположиве екипе раде и биће на терену док снег не престане да пада. Предузећа „Београд-пут”, „Градска чистоћа”, „Зеленило – Београд” и „Паркинг сервис”, свако у својој надлежности, максимално су ангажована како би се успоставио комунални ред у граду. Ипак, веома је важно да се и грађани укључе у овај посао и зато још једном упућујемо апел да поведу рачуна о непрописном паркирању, да пропуштају возила комуналних предузећа и да очисте снег испред својих зграда и пословног простора – рекао је Живорад Анђелковић, помоћник градоначелника Београда.

Екипе „Београд-пута” од синоћ раде пуним капацитетом и овај темпо рада наставиће се до јутарњих часова. Радници овог предузећа улажу максималне напоре да уклоне снег са улица првог приоритета. На терену је од синоћ 135 екипа, и то 110 великих кипера и 25 мултикара, као и шест возила у приградским деловима. – Догод пада снег не смемо да запоставимо чишћење улица првог приоритета, како бисмо аутобусима ГСП-а и „Ласте” омогућили да несметано саобраћају свим деловима града. Најважније је да ниједна њихова линија није у прекиду – рекао је Жељко Маравић, директор Зимске службе овог предузећа.

Предузеће располаже с довољном количином соли и материјала за посипање.

Стручне службе Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” уклањаће снег читаве ноћи. На овом послу биће ангажовано око 200 радника и комплетна механизација, која ради 24 часа – посао се обавља са четрдесетак различитих возила. Радници овог предузећа данас су били максимално ангажовани на уклањању снега у подземним пешачким пролазима, са јавних степеништа која су у програму одржавања предузећа, затим пасарела, тргова, тротоара ширих од пет метара и из уже пешачке зоне, где се и посипа со. – На овим пословима од јутрос је било ангажовано око петсто људи, колико их је радило и у другој смени. Будући да су смене биле продужене, у поподневним часовима снег је уклањало 1.000 радника. Већих проблема није било ни са чишћењем, ни са одвожењем смећа – рекао је директор предузећа Александар Стаменковића.

ЈКП „Градска чистоћа” спремно је дочекала снежне падавине у Београду. Припреме за зимску сезону обављене су још у октобру, када су набављене довољне количине соли, а обављена је и припрема возила, чистилица и камиона за одношење снега. За време зимских падавина организавана су свакодневна дежурства гаражно-диспечерског центра, чији је контакт телефон 2782-132. Оно што представља највећи проблем јесте непрописно паркирање, посебно у непроходним и стрмим улицама, па из овог предузећа још једном упућују апел грађанима да поведу рачуна о томе.

На терену је читавог дана било и око 500 радника ЈКП „Зеленило – Београд”, који су са 14 специјалних возила, 20 малих зглобних трактора и 20 мултикара уклањали снег са парковских површина, стаза и тротоара око паркова, као и у стамбеним насељима на стазама, платоима и степеништима око дечјих игралишта. Екипе су одржавале и стазе на Бранковом мосту, које су од јутрос биле проходне. Од прошле године „Зеленило” je добило обавезу чишћења од снега на мостовима, вијадуктима и петљама односно: чишћења тротоара Бранковог моста, надвожњака у Милентија Поповића код Сава центра, петље преко аутопута (Лимес 1, Лимес 2), надвожњаке у Булевару уметности, Омладинских бригада, Народних хероја (преко аутопута), Партизанске авијације (преко аутопута), „Плави мост” у улици Војислава Илића, „ИМО мост” у Стевана Првовенчаног, надвожњаке у Пилота М. Петровића, на крају Пожешке улице после трамвајске окретнице, у Кнеза Милоша (преко аутопута), и петља-надвожњак Устаничка – Бокељска – Булевар ослобођења.

На терену је читавог дана било и 400 радника ЈКП „Паркинг сервис”, који су чистили паркинг места и тротоаре.

У приградском саобраћају су радиле све линије, али под оптерећењем, осим линије за Врчин која је скраћена до центра места. Кад је реч о локалним линијама, највише застоја било је у појединим селима на територији општине Обреновац. Свега три линије јавног градског превоза су скраћене, и то линија 403 (до цркве), линија 33 до старе окретнице (МЗ „Кумодраж”) и линија 304 до стајалишта „Болеч кафана”. Највише застоја у јавном градском превозу било је у Кумодражу и у Реснику због непрописно паркираних аутомобила.

Извор[уреди]