Пређи на садржај

Београд: Држава мора да стане на пут хулиганима

Извор: Викиновости


30. новембар 2009.
Београд/ Србија

Захтевам одлучну акцију државе да бисмо стали на пут хулиганима који пале и уништавају стадионе, насилнички се понашају и непрестано изазивају инциденте у нашем граду, рекао је на данашњој конференцији за новинаре градоначелник Београда Драган Ђилас, осврћући се на немиле сцене које су се у суботу могле видети у време одигравања фудбалске утакмице између Црвене звезде и Партизана.

– Европска унија данас ће укинути визе за грађане Србије, али ће нам та олакшица мало значити уколико не будемо слободно могли да се крећемо по свом граду. Сви смо били сведоци опсадног стања које је владало уочи те утакмице, паљевине стотина столица, онемогућавања ватрогасаца да раде свој посао, као и инцидената после меча. Родитељи једног дечака обавестили су ме да су њихов син и његов друг претучени у ћевабџиници у центру града само зато што су засметали хулиганима. Као градоначелник не могу да будем срећан што је овога пута све прошло без жртава, јер се добро сећам ромског дечака Душана Јовановића којег су насилници сличног профила усмртили када је кренуо у продавницу. Нажалост, клубови које такви назови навијачи подржавају ниједном речју нису осудили њихово вандалско понашање, већ су им се захвалили „на сјајној атмосфери”. Очекујем да држава већ сутра започне одлучну акцију како би насилници били послати у затвор – казао је градоначелник Ђилас.

Ђилас је навео да је после убиства француског младића Бриса Татона Београд изразио масовну солидарност и тиме показао да жели да се насиље протера са његових улица.

– Навијачи који су у суботу палили столице на трибинама снимљени су камерама и верујем да ће их полиција идентификовати. Мислим да је срамота за овај град и ову државу ако не може да се избори са ипак великом мањином насилника. Држава која свакодневно заплењује на стотине килограма дроге и бори се против разних других видова криминала то може да уради. Очекујем да се већ од сутра грађанима Београда омогуће безбедан живот и слободно кретање – истакао је Драган Ђилас.

Извор[уреди]