Београд: Драгољуб Ђаконовић поделио првацима сликовнице за безбеднији саобраћај

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. септембар 2010.
Београд/ Србија

Градски секреатар за саобраћај Драгољуб Ђаконовић поделио је данас првацима Основне школе „Петар Петровић Његош” на Савском венцу сликовнице „10 лекција које живот значе”, у оквиру акције „За бољи и безбеднији саобраћај у Београду – безбедност деце”.

– Свим школама у Београду подељен је едукативни материјал, а у плану је да се наредних дана обиђе што већи број школа у којима ће се, уз извођење представе трупе „Поветарац”, делити „Саобраћајни буквар”, сликовнице и бојанке на ту тему. Циљ је да немамо повређену децу у зони школа, на путу до њих, а ово је један од начина како да га остварим – рекао је Ђаконовић.

Он је том приликом истакао да безбедност деце у саобраћају није само препорука школама, родитељима и надлежним институцијама већ и законска обавеза, у складу са новим законом о безбедности у саобраћају и подсетио на сличне активности Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис”, које својом акцијом „Деца вас моле, успорите поред школе” помаже у заједничком послу. Према његовим речима, у плану је да се деци у неком периоду провери знање тестирањем, чији ће нам резултати показати колико су деца усвојила препоруке, а најуспешнијима ће бити подељене „пешачке дозволе”.

Професор Саобраћајног факултета у Београду и аутор сликовнице „10 лекција које живот значе” Крсто Липовац изјавио је за Беоинфо да се последњих десетек година низ стручњака са Саобраћајног факултета и Полицијске академије бави заштитом деце у саобраћају у престоници.

Он је нагласио да у том контексту имају велику подршку града, посебно од Секретаријата за саобраћај, указавши да је до сада урађено неколико студија и истраживачких пројеката везаних за безбедност деце у саобраћају.

– Идеја је да сагледамо како се у свету решавају проблеми страдања деце у саобраћају, а спознали смо да је најбитиније деци у предшколском и раном школском узрасту дати одговарајућа знања и вештине, као и изградити им ставове које ће користи током живота – указао је Липовац.

У оквиру кампање „За бољи и безбеднији саобраћај у Београду – безбедност деце”, Секретаријат за саобраћај до сада је поделио поменуте сликовнице и букваре првацима у 169 београдских школа, у 17 градских општина, међу којима је и неколико школа за децу са посебним потребама.


Извор[уреди]