Београд: Драган Ђилас: Београд одлучан да спречи дивљу градњу

Извор: Викиновости


4. децембар 2009.
Београд/ Србија

Град Београд међу првима је почео да спречава нелегалну градњу од када је донет нови Закон о планирању и изградњи. Затворили смо на десетине градилишта и против несавесних инвеститора поднели бројне кривичне пријаве – рекао је градоначелник Београда Драган Ђилас на данашњем скупу поводом почетка примене Правилника о легализацији нелегално подигнутих објеката, одржаном у Народној банци Србије.

– Очекујем да ће наредних недеља Министарство унутрашњих послова и тужилаштво спровести акцију против оних који су и после доношења новог закон наставили бесправно да граде. Скупштина града ће у наредна два месеца донети одлуку о промени Статута града, како бисмо могли да формирамо Секретаријат за легализацију, који ће бити надлежан прве године за 10 централних градских општина, а касније и за осталих седам – казао је градоначелник Ђилас.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић апеловао је на локалне самоуправе да предузму све мере да би легализација бесправно подигнутих објеката успела.

– У Србији има око милион бесправно саграђених објеката. Сви ти објекти морају бити легализовани у кратком року, јер ће санкције предвиђене за грађане бити примењиване и на општине и на Републику Србију – истакао је Цветковић, додајући да је цена легализације умањена за 60 одсто за грађане који су градили да би решили своје стамбено питање.

Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић рекао је да у многим општинама није дошло до правовремене организације служби које треба да обаве посао легализације. Дулић је навео да има доста притужби грађана који немају информације од локалних самоуправа о томе шта све треба да ураде и упозорио да ће сви који до 11. марта 2010. године не поднесу захтев за легализацију морати да сруше своје објекте. Министар је додао да ће врло брзо бити отворене телефонске линије путем којих ће грађани моћи да добију све потребне информације.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић најавио је да ће изменама Закона о локалној самоуправи бити предвиђено да све локалне самоуправе које до истека законског рока не обезбезбеде израду планских докумената одлуком Владе Србије моћи да буду распуштене. Марковић је општинама обећао финансијску и стручну помоћ приликом израде планских докумената.

Извор[уреди]