Београд: До априла без листи чекања за малишане са оба запослена родитеља

Извор: Викиновости


19. август 2009.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда, првих годину дана рада обележио је посетом градилиштима пет вртића на територији града. Нови објекти за најмлађе Београђане граде се у Миријеву 1 и 2, Калуђерици, Сремчици и на Чукаричкој падини. У овим објектима смештај ће бити обезбеђен за више од 1.200 деце. Градоначелник Ђилас обишао је и градилиште нове основне школе у Калуђерици.

– Тренутно се гради пет потпуно нових објеката који ће бити завршени најкасније до краја године. Убрзо ћемо отворити још пет нових градилишта, а прво ће бити у Великом Мокром Лугу. Сада на листи чекања имамо око 3.000 малишана чија оба родитеља раде, 30 објеката се реконструише, праве се нови, а неки се објекти адаптирају у просторе за бригу о деци. Укратко, до априла идуће године листе чекања ће бити београдска прошлост. То смо обећали пре годину дана и успећемо захваљујући залагању свих извођача који нас прате и који ће нас сачекати са плаћањем дела средстава у следећој години, јер због економске кризе немамо средства која смо планирали на почетку године. Онда ћемо наставити даље и у следећој фази ћемо омогућити смештај и деци којима ради један родитељ. На крају, могу само да честитам Секретаријату за дечију заштиту, Агенцији за инвестиције и извођачима радова што су успели да за шест месеци, од нулте тачке, заврше пројекте, добију дозволе, заврше тендере, комплетну процедуру и да се почне са радом – рекао је градоначелник Ђилас.

Градоначелник Београда оценио је као неповољну чињеницу да на градилишту једног вртића има више радника него на целом кружном путу којим се прошло током обиласка градилишта, а чија је реконструкција у току.

– Ми у граду можемо да урадимо ствари за које смо одговорни, да асфалтирамо улице, градимо школе, почнемо пројекте за изградњу канализације, наставимо помоћ социјалним категоријама, пре свега пензионерима , породиљама и трудницама, али је неопходно да и сви остали у држави наставе са својим пројектима како би завршили послове око обилазнице, кружног пута и изместили део саобраћаја из Београда. Свесни смо да ће гужве и даље постојати, као и у свакој метрополи, али садашње стање за нас није прихватљиво. Министар Мркоњић ми је обећао да ће се заложити да се радови убрзају како бисмо у року од 18 месеци имали завршену обилазницу и изместили транзитни и теретни саобраћај из града – истакао је градоначелник Ђилас.

Вртић у Миријеву 1, површине 1.900 квадратних метара, гради се између улица Меше Селимовића, Теодора Миријевског, Капетана Милоша Жунића и Браће Ленард. По завршетку радова у њему ће моћи да борави 194 малишана.

Вртић у Миријеву 2, у улици Љубише Миодраговића, имаће 2.200 квадрата и у њему ће боравити 270 деце.

Комбинована дечија установа у Калуђерици, површине 3.564 квадратних метара, гради се у улици Краља Петра 1, и моћи ће да прими 275 малишана јасленог и вртићког узраста.

Обданиште у Сремчици, у улици Томаса Едисона 1, моћи ће да прими 211 малишана. Овај објекат имаће 1.350 квадратних метара.

Комбинована дечија установа на Чукаричкој падини налази се у блоку између улица Младена Митрића, Радничке и Николе Вучете. У њених 2.486 квадратних метара боравиће 270 најмлађих Чукаричана.

Извор[уреди]