Београд: Додељена помоћ у храни и ветеринарској нези приватним прихватилиштима за псе и мачке

Извор: Викиновости

26. јул 2010.
Београд/ Србија

Уговори о додели средстава за финансирање набавке хране и ветеринарске неге за напуштене животиње смештене у приватним прихватилиштима потписани су данас у Секретаријату за комуналне и стамбене послове. Уговоре су потписали секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић и три од осам представника удружења (друштава) којима су додељена средства – Горан Паскаљевић, Друштво за заштиту животиња „S.O.S. animals”, Дејан Николић, Друштво за заштиту животиња „Зоовита”, и Даница Дробац, Удружење „Европска иницијатива 17”. Потписивању су присуствовали и Владимир Терзин, помоћник секретара, и Станислав Стефановић, председник комисије.

Према речима Предрага Петровића, град се залаже за ефикасно и хумано решење проблема зоохигијене, у складу са Законом о добробити животиња и Стратегијом за решавање проблема напуштених паса на територији града Београда.

– Један од битних аспеката рада у овој области јесте сарадња са невладиним организацијама, удружењима и појединцима који истински и на хуман начин брину о животињама. Отуда је град одлучио да по трећи пут додели помоћ приватним прихватилиштима, а ове године она износи око 13,5 милиона динара. Уверен сам да ћемо сарадњу наставити и да ћемо је убудуће и ојачати – казао је Петровић.

Владимир Терзин је истакао да се добри резултати у области бриге о напуштеним животињама могу постићи само заједничким радом и ангажманом.

– Град Београд је конкурсом определио око 13,5 милиона динара свим уредно регистрованим удружењима на територији града, према јасним критеријумима и у отвореном поступку. Овим средствима омогућена је помоћ за око 1.400 паса и 300 мачака у осам приватних прихватилишта. Услов је био да азил нема више од 500 животиња, јер по свим критеријумима то је горњи лимит за одрживост једног прихватилишта – казао је Терзин.

Он је додао да ће град наставити да помаже на овај начин, али и да ће градити нова прихватилишта. Прво у низу биће оно у Младеновцу, капацитета 350 животиња, које би требало да буде завршено до октобра ове године, а следи и азил на Палилули, чија би градња требало да почне у 2010. Крајњи циљ јесте смањење броја напуштених животиња на улицама до отприлике две хиљаде, колико је оптимално за двомилионски град.

Потписници уговора захвалили су граду, истичући да је од великог значаја ова помоћ, која је из године у годину већа. Нарочито је важно што ће животиње у приватним прихватилиштима добити и ветеринарску негу, што ће помоћи стварању здраве популације, а самим тим и њихово удомљавање.

Помоћ су добила следећа удружења (друштва): Удружење за заштиту животиња и животне средине „Respecta”, са укупно 800 паса (према условима конкурса прихваћено 500), Удружење за помоћ напуштеним животињама „Help animals”, са укупно 248 паса и 130 мачака, „Друштво љубитеља мачака”, са укупно 70 мачака, Друштво љубитеља животиња „Kasper”, са укупно 80 паса, Друштво за заштиту животиња „S.O.S. animals”, са укупно 337 паса, „Европска иницијатива 17”, са укупно 163 пса и 84 мачке, Друштво за заштиту животиња „Zoovita”, са укупно 135 паса и 13 мачака и Друштво за заштиту животиња „Бамби”, са укупно 20 паса и девет мачака. Конкурсом су наведене и посебне обавезе које се односе на приватна прихватилишта, а које су дужна да испуне по потписивању уговора: да у року од три месеца од дана добијања средстава спроведу обележавање животиња које нису обележене, те да комисији доставе бројеве микрочипова за све псе из прихватилишта, да у току 2010. године морају обавити стерилизацију животиња у прихватилиштима, по годишњем програму рада Ветеринарске установе „Ветерина Београд”, и да морају водити и редовно ажурирати евиденцију о броју животиња у прихватилишту.

Извор[уреди]