Београд: Дневни боравак за особе са сметњама у развоју и на Старом граду

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. март 2010.
Београд/ Србија

Одлуком Већа општине Стари град да се простор некадашње Месне заједнице „Иво Лола Рибар” у Кнеза Милоша 4 адаптира у дневни боравак за особе са сметњама у развоју настављено је опредељење града да се прошири мрежа дневних боравака у свим београдским општинама. У оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју тренутно ради осам дневних боравака.

– Установе оваквог типа постоје како се њихови корисници не би издвајали из својих породица. Циљ нам је да дневни боравци за особе са сметњама у развоју буду везани за њихово место становања. На Старом граду у последњих неколико година постоји потреба родитеља да се отвори дневни боравак за њихову децу. Међу корисницима нашег центра 25 особа је са Старог града, а на листи чекања има још десет породица које нису успеле да упишу своје дете у неки од боравака на суседним општинама – каже Никола Пауновић, помоћник директора Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

За функционисање дневног боравка на Старом граду средства ће бити обезбеђена из градског буџета, из којег се иначе финансира Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Никола Пауновић, помоћник директора ове установе, каже да ће будућа радна јединица на Старом граду имати минимум 14 запослених, који ће се од 6 до 18 часова бринути о корисницима боравка.

– Општина Стари град препознала је потребу родитеља који се годинама боре да се на Старом граду отвори један дневни боравак за њихову децу. Општина ће у најскорије време простор у Кнеза Милоша 4 окречити, поставити паркет и прилагодити мокри чвор потребама корисника. Уступање ових просторија биће бесплатно – каже Душан Раичковић, члан Управног одбора ЈП „Пословни простор Стари град”.

Извор[уреди]