Београд: Две пољопривредне изложбе у Младеновцу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. септембар 2009.
Београд/ Србија

Секретаријат за привреду у 2009. години финансира репрезентативне изложбе из области пољопривреде на територији града Београда са три милиона динара. Међу овим пројектима су и две изложбе у организацији Пољопривредне стручне службе „Космај” из Младеновца.

Трећа регионална изложба воћа и грожђа одржаће се сутра на тргу код зграде општине Младеновац. Циљ је афирмација воћарско-виноградарске производње на овом подручју, промовисање пољопривредних произвођача, упознавање шире јавности са достигнућима у овој грани пољопривреде и презентација нових сорти. На изложби ће учествовати 50 произвођача са подручја општина Барајево, Лазаревац, Сопот и Младеновац. Овај вид манифестације је започет пре седам година, а 2007. године она је прерасла у регионалну изложбу. Секретаријат за привреду је за ову изложбу издвојио 350.000 динара.

На Сточној пијаци у Младеновцу, 12. септембра одржаће се 17. регионална изложба говеда сименталске расе. Пријављено је 118 грла са територија општина Младеновац, Сопот и Барајево. Оцењивање грла у категоријама крава, првотелки и јуница почеће у 10 часова. Циљ организовања ове изложбе је унапређење говедарства, побољшање расног састава говеда, већа производња млека и меса по грлу, повећање интересовања код младих пољопривредника за бављење овом граном пољопривреде као и размена искустава.

– Изложба се налази у међународном каталогу изложби ове врсте у Европи, а на њој ће бити присутни представници међународног удружења одгајивача говеда сименталске расе. Подручје Младеновца је једно од најквалитетнијих за гајење ове врсте говеда. Секретаријат за привреду је за ову изложбу издвојио 500.000 динара, рекла је за Беоинфо Станија Вишекруна, заменица градског секретара за привреду.

Обе изложбе су такмичарског карактера, па ће најбољи излагачи бити награђени по воћним врстама (јабука, крушка, бресква, шљива и посебно излагачи белих и црних сорти грожђа, а биће проглашен и апсолутни победник изложбе) и најбољим грлима говеда сименталске расе.

Извор[уреди]