Београд: Град се превентивно заштитио од поплава

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. јун 2010.
Београд/ Србија

У последњих неколико година град Београд предузео је низ мера како би спречио да главни град захвате поплаве као 2006. године, рекао је за „Беоинфо” Бранко Смиљанић, командант Градског штаба за елементарне непогоде. Смиљанић је додао да ће највећи талас Дунава и Саве у Београду стићи током ноћи или сутра ујутру, али да се због предузетих активности не очекују озбиљније штете.

– Најслабија тачка у граду некада је била Ада Циганлија, али је тамо последњих година бедем знатно ојачан и надограђен. Сви одводни канали редовно се чисте, а извршени су и потребни радови на поправци канализационе мреже. Посебна пажња посвећена је Жарковачком и осталим потоцима и бранама на њима. Све то требало да буде довољно да штета од повећаног водостаја у Београду буде минимална – рекао је Смиљанић.

Код куле Небојше предузете су све превентивне мере како би било спречено даље изливање воде што би угрозило саобраћај, али и досадашње изведене радове на кули.

– Врећама песка затворен је подвожњак испод железничке пруге код куле Небојше, испод Калемегдана, да се вода не би разлила по путу, а и подручје код „Београдског сајма” такође је под контролом – рекао је за Смиљанић.

Због повећаног водостаја у приправности су све надлежне београдске службе, градски и општински штабови, који су спремни да у случају потребе интервенишу, а ситуацију прати и контролише и предузеће „Београдводе”, чије екипе непрекидно дежурају на угроженим подручјима.

Извор[уреди]