Београд: Град и Завод донирали уџбенике за децу радника „Срболека”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. септембар 2010.
Београд/ Србија

Члан Градског већа Мирослав Чучковић и директор Завода за уџбенике Милољуб Албијанић поделили су комплете уџбеника за децу радника „Срболека”, који су због неисплаћених зарада месец дана у штрајку, и том приликом поручили да у Београду, због немарности послодавца, ниједно дете не сме да буде ускраћено за школовање.

– За нас је неприхватљиво да деца у Београду немају квалитетне услове за учење, јер родитељи нису у могућности да им купе књиге, посебно ако је узрок томе послодавац који злоупотребљава њихов рад и труд, и месецима не исплаћује плате и обавезе држави. Град ће иницирати код државних органа санкционисање таквих појава, а сигурни смо да ће се деца својим знањем у будућности одужити Београду. Направљен је договор са надлежним институцијама, који ће бити понуђен и послодавцу, да до 25. септембра измири све обавезе према радницима. Уколико то не буде урадио, мораће да препусти своје акције држави када ће ући „Галеника” да обнови производњу – истакао је Чучковић.

Албијанић је навео да је Завод за издавање уџбеника, као друштвено одговорна институција, одлучио да помогне радницима који се налазе у тешкој ситуацији, подсетивши да постоје сличне акције са градом, Министарством просвете и другим образовним институцијама, како би сва деца у Србији имала право на образовање.

– Завод за уџбенике има фантастичну сарадњу са градом Београдом, како у обезбеђивању ученика првог и петог разреда бесплатним уџбеницима тако и деце ромске популације, од којих су нека завршила разред са свим петицама и на које Београд треба да је поносан – рекао је Албијанић.

Бранко Перишић, један од штрајкача чије је дете добило бесплатне уџбенике, истакао је да акција града и Завода представља веома леп гест у моменту када је, како је рекао, свима њима тешко. Он је прецизирао да би за своје дете, које похађа четврти разред средње школе, било потребно да издвоји за књиге више од 10 хиљада динара.

Извор[уреди]