Београд: Градоначелник Драган Ђилас присуствовао презентацији пројекта „Зелени прстен” у Великом Селу

Извор: Викиновости

25. март 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас присуствовао је данас презентацији пројекта „Зелени прстен” у истуреном одељењу Основне школе „Иван Милутиновић” у Великом Селу, општина Палилула. За овај пројекат доделе подстицајних средстава у области воћарства и повртарства на територији Београда за 2010. годину град је издвојио 100 милиона динара, и то 97 милиона за подизање производних засада воћа, поврћа и набавку и постављање опреме и три милиона динара за спровођење теоријске и практичне обуке у области напредне технологије производње воћа и поврћа. Презентацији су присуствовали члан Градског већа Мирослав Чучковић, председник општине Палилула Данило Башић, заменица градског секретара за привреду Станија Вишекруна и председник Комисије за доделу подстицајних средстава Захарије Трнавчевић.

Секретаријат за привреду је позив за достављање пријава упутио 4. марта путем средстава јавног информисања, а конкурс је отворен до 6. априла. Средства ће бити додељена у виду бесповратне помоћи (субвенције) за око 70 пољопривредних произвођача, у појединачном износу од 50 одсто укупне цене засада одређеног воћа – јагоде, малине, купине, боровнице, рибизле, трешње, стоног грожђа, јабуке, крушке, брескве – нектарине, кајсије, шљиве, као и поврћа, набавку и постављање одговарајуће савремене опреме. Изабрани пољопривредници ће похађати теоријску и практичну обуку.

– Најбоља извозна грана привреде и Београда и наше земље је пољопривреда. Због тога смо решили да ове године одвојимо средства и покренемо неке процесе у пољопривреди који су претходних година стајали. Њима ће бити финансирани „Зелени прстен”, пројекат наводњавања који ће кренути од Гроцке и други пројекти којима ће се бавити људи који добро познају ову област – рекао је Драган Ђилас.

Пројекат „Зелени прстен” био је првенствено предвиђен за воћаре, али је на инсистирање председника општине Палилула чак једна трећина средстава опредељена за производњу поврћа. Град је направио једноставан конкурс, где заинтересовани пољопривредни произвођачи треба само да попуне образац са личним подацима и сортом за чији се узгој конкурише и потпишу изјаве да имају 50 одсто средстава и поседују или закупљују земљиште, без бизнис плана и било чега другог што ће их економски-правно оптеретити. Секретаријат за привреду ће примати пријаве и током предстојећих празника, од 2. до 5. априла, најавио је Мирослав Чучковић и позвао пољопривреднике да се што пре пријаве.

Пројекат је намењен незапосленим особама које имају земљу и желе да је обрађују и од тога пристојно живе, дугогодишњим пољопривредницима који желе да унапреде постојеће повртарске и воћарске плантаже и онима који већ негде раде, а пољопривреду желе да обављају као допунску делатност. „Зелени прстен” је већ представљен пред више од 1.000 пољопривредних произвођача у општинама Младеновац, Обреновац, Лазаревац, Сурчин и Гроцка (трибини у Младеновцу присуствовали су и пољопривредници из Сопота). Закључно са 24. мартом примљено је шест захтева – три за поврће и по један за засаде крушке, јабуке и шљиве.

Пољопривредник Драгослав Ђурђевић из села Сланци рекао је да ће пројекат „Зелени прстен” знатно побољшати производњу и пласман пољопривредних производа на домаћем и страном тржишту. Он се више од 40 година бави производњом поврћа, на отвореном и у пластеницима, а традиција производње поврћа у Сланцима дужа је од сто година.

Град је ове године за подстицање свих видова пољопривредне производње издвојио 168 милиона динара, што је 3,5 пута више од средстава опредељених за ову намену у прошлој години. Ове године су по први пут обезбеђена средства за премирање воћарства и повртарства у износу од 100 милиона динара.

Напомена: снимак овог догађаја можете преузети са сајта www.infobiro.tv.

Извор[уреди]