Београд: Градоначелник Драган Ђилас посетио Сајам запошљавања „Top job”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

3. март 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас и члан Градског већа Мирослав Чучковић посетили су Сајам запошљавања „Top job”, који се данас и сутра одржава у хали „Expo XXI” у Новом Београду. Циљ сајма је да у новонасталим тржишним условима, које је створила светска економска криза, послодавцима понуди иновативна решења на подручју запошљавања и омогући им да дођу до специфичног кадра, који се данас тешко проналази. Сајам је отворио министар рада и социјалне политике Расим Љајић. Овај сајам посебну пажњу посвећује запошљавању особа са инвалидитетом, младих особа које излазе из домова за децу без родитељског старања и најугроженијег дела популације, као и проналажењу дефицитарних кадрова.

– Сваки пројекат који ће омогућити запошљавање бар једног човека приоритет је за свакога ко се налази на некој функцији у Београду и Србији. Град се труди да, без обзира на притисак нових људи који долазе у Београд, омогући што бољу климу свима који раде, да би они могли да запосле нове људе. Прошле године смо помогли плаћајући фирмама једну рату за старт-ап кредите, а оне вероватно захваљујући томе и данас раде и на овом сајму траже нове раднике. Град ће наставити да помаже привреди на тај начин и одвојити посебна средства за мала и средња предузећа која извозе. Трудићемо се да посредством Канцеларије за младе омогућимо праксу младим људима, који су у затвореном кругу јер им при запошљавању траже искуство, а не могу да га имају пошто нигде нису радили. Прошле године се хиљаде младих људи пријавило за ту акцију, а ове године ћемо им, заједно за факултетима Београдског универзитета, омогућити праксу и волонтирање у неким нашим предузећима, при чему се надам да ћемо најбоље од њих бити у могућности и да запослимо – рекао је Ђилас.

Град је успео да своја јавна предузећа учини профитабилнима, а 50 одсто добити иде у градски буџет за даље инвестирање у Београд. Предузећа која имају комуналне приходе директно од грађана, а могу да остваре већу добит, смањиваће цене комуналних услуга и на тај начин креирати бољи терен и стварати могућности да се што више људи запосли, истакао је Драган Ђилас.

– На овом сајму ме зауставља велики број људи и тражи посао. Градоначелник не може никог да запосли, али са својим сарадницима може да се труди да Београд постане место у ком ће људи заиста моћи да раде. Огромно је интересовање људи за нашу помоћ у области пољопривреде, од које и Србија и Београд могу да имају велику корист. Град ће уложити средства и у развој туризма и помоћи сваком ко прави скуп за више од 100 људи, а на њега долазе и људи из иностранства. Такви пројекти на нивоу града помоћи ће да овде напокон заиста почне мало боље да се живи – нагласио је Ђилас.

Он је рекао и да у градским предузећима већ раде многи људи са инвалидитетом, а град ће апеловати и на компаније да запошљавају ове људе.

Сајам организују „BelExpo” и „Backup”, у сарадњи са Министарством економије и регионалног развоја, Привредном комором Србије, Националном службом за запошљавање и Агенцијом за привредне регистре, а покровитељ је град Београд. Секретаријат за привреду и Канцеларија за младе на сајму свим посетиоцима дају информације о активностима и подстицајним мерама за смањење незапослености на територији Београда у 2010. години. Привредним субјектима из Београда ће бити рефундирани трошкови наступа на сајму у износу до 500.000 динара.

Град је прошле године у подстицање развоја малих и средњих предузећа и запошљавање уложио 103.029.110, а ове планира 103.250.000 динара. Секретаријат за привреду финансира и пројекат чији је циљ оснивање предузећа за професионално оспособљавање и запошљавање особа са инвалидитетом, за шта је издвојено 2.700.000 динара. Током реализације пројекта ангажоване су особе са церебралном парализом и чланови њихових породица.

Извор[уреди]