Београд: Градоначелник Драган Ђилас обишао реконструисану Математичку гимназију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. август 2009.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас обишао је данас Математичку гимназију, у којој се приводе крају реконструкција и доградња објекта. Реконструисано је 380 квадратних метара простора, док се надоградњом добило још 840 квадратних метара. За радове је из градског буџета издвојено око 99 милиона динара.

– Молили смо извођача радова да уведе и трећу смену, како би ученици пошли у школу првог септембра и како не би опет пола школске године били на другом месту. Тако смо изградили цео спрат, средили фискултурну и салу за свечаности и уредили двориште за шест месеци, што је скоро дупло краће од рока. Првог септембра у Београду ће почети са радом четири средње и дванаест основних школа које су реконструисане и имају нове сале за фискултуру, а у још неколико школа радови се управо завршавају. Један од главних послова градске власти у следећој години биће да, без обзира на стање у буџету, инвестира у образовање младих људи. То је оно што Србији данас највише недостаје. У прошлости смо много пута платили цену свог незнања и зато морамо да подржимо младе људе којима се поносимо када се врате са такмичења и донесу медаље – рекао је Драган Ђилас.

Реконструкцијом и доградњом повећала се спратност зграде, тако да у делу објекта са фискултурном салом сада постоје два, а у осталом делу три спрата. Доградњом трећег спрата добијено је седам кабинета и три учионице опште намене са пратећим просторијама, а другог, изнад фискултурне сале, вишенаменска сала. У овој школи реконструисани су и постојећи санитарни чворови и формирани нови у подруму зграде, замењени подови у степенишном простору и ходницима и делимично замењен постојећи паркет, репарирана постојећа и постављена нова фасадна дрвена столарија, а реконструисане су и све инсталације. У целом објекту урађени су молерско-фарбарски радови, а комплетно је реконструисана и фасада зграде. У току је припрема асфалтирања приступног пута дворишту гимназије, као и уређење платоа испред школе, што ће коштати око милион динара.

Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, подсетио је да су овог лета, на три велике међународне олимпијаде у математици, физици и информатици, у којима учествује стотинак земаља, ученици ове школе освојили десет медаља.

Зграда Математичке гимназије у улици Краљице Наталије 37 саграђена је 1937, док је фискултурна сала дограђена 1966. године. Изнад сале је 1972. године дограђен спрат.

Обиласку Математичке гимназије присуствовали су градски секретар за образовање Владимир Тодић, помоћник градоначелника Александар Бијелић и директор Агенције за инвестиције Марко Благојевић.

Извор[уреди]