Пређи на садржај

Београд: Градоначелник Ђилас уручио донацију Полицијској управи Београда

Извор: Викиновости

3. јун 2010.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда, уручио је данас део донације коју је град наменио Полицијској управи Београда. Овом чину присуствовали су и Ивица Дачић, министар унутрашњих послова, Александар Антић, председник Скупштине града, Стеван Бијелић, начелник Полицијске управе Београда, и Слободан Шолевић, члан Градског већа. Овом приликом београдској полицији уручен је један део опреме и средстава међу којима је пет теренских и тридесет путничких возила, четири мотора за речну полицију, два комада хидрауличног развалног алата, детектори за ручни метал, 30 алкометара и друга опрема.

Градоначелник Ђилас је изразио задовољство што је ова заједничка иницијатива, његова и председника Скупштине града, уродила плодом и нагласио да је град Београд издвојио 200 милиона динара за куповину опреме коју је београдска полиција означила као најпотребнију.

– Уз ова возила са грбом града и која су најуочљивија, налази се још стотине техничких уређаја који ће побољшати безбедност грађана Београда, што нам је свима циљ. Од када сам постао градоначелник, имам изузетно добру сарадњу са првим човеком београдске полиције. Све што смо тражили једни од других брзо смо решавали, од уклањања џипова са београдских обала до мањих, али не мање важних питања која имају велики утицај на безбедност главног града и његових становника – рекао је градоначелник.

Драган Ђилас је нагласио да се с руководством београдске полиције разговарало и о убрзању процедуре за издавање личних докумената.

– У Борчи су већ отворени пунктови за издавање личних докумената, на томе се ради и на Врачару. Министар је прихватио наше предлоге да почне да се ради и недељом, а град Београд ће финансијски помоћи те људе који сада морају више да раде. Оваквих помака ће бити и у другим београдским општинама. Очекујем и да, заједно са Министарством унутрашњих послова, када у пуном обиму почне да функционише комунална полиција, почнемо заједнички да радимо и на проблемима који погађају Београђане, од непрописног паркирања, буке у вечерњим сатима до продаје алкохола малолетницима. Сваком од тих акција, уз помоћ правосудних органа, имамо шансу да створимо уређену, стабилну и безбедну земљу за све грађане – казао је градоначелник Ђилас.

Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова, захвалио је на донацији и истакао да МУП не може успешно обављати своје задатке ако не сарађује са локалним самоуправама широм Србије. Он је позвао и друге локалне самоуправе да прате пример града Београда.

– Овом презентацијом желели смо да покажемо Београђанима како су употребљена донирана средства и уверимо донаторе да је новац искоришћен онако како смо се заједнички договорили. Овај поклон града Београда представља значајан извор средстава за наше министарство, и поред буџетских средстава које нам припадају, ово је до сада највећа помоћ коју смо добили. Наш циљ је да полиција буде сервис грађана, да будемо на корист како републици тако и локалним самоуправама, па смо тако јуче отворили пункт за лична документа у Борчи, у СИВ-у 3 се сада ради и недељом, у Београду ћемо почети и са заказивањем термина путем СМС порука, а од јесени ћемо са поштом покушати да и у њиховим експозитурама организујемо пријављивање за добијање личних докумената – рекао је Ивица Дачић.

Он је најавио даљу сарадњу са градом Београдом, нагласивши да су Београду и Србији потребни добро обучени и опремљени полицајци, истовремено апелујући на становнике главног града да покажу веће интересовање за рад у полицији.

Донирана средства су намењена опремању криминалистичке и саобраћајне полиције, интервентне бригаде, речне полиције и Управе за заштиту и спасавање, према приоритетима које је одредила Полицијска управа Београда. Део донације уручен је данас, а остатак опреме ће бити суксцесивно набављан у наредном периоду.

Извор[уреди]