Београд: Градоначелник Ђилас присуствовао завршетку радова на регионалном гасоводу у ужичком крају

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јануар 2010.
Београд/ Србија

Градоначелник Београда Драган Ђилас посетио је данас Севојно и Ужице где је присуствовао завршетку дела радова на изградњи регионалног гасовода. Изградња Главне мерно-регулационе станице почела је 2007. године након што је тадашња Канцеларија за национални инвестициони план обезбедила новац за изградњу разводног гасовода. До сада је завршено 50 километара дистрибутивне мреже и омогућено прикључење на гас за око 3.000 корисника.

Драган Ђилас и градоначелник Ужица Јован Марковић посетили су у Севојну домаћинство Бугариновић, које се од недавно загрева на гас.

– Веома сам задовољан што видим да се један пројекат, за који смо пре две године из НИП-а уложили више од 200 милиона динара, успешно реализује. Иако сам данас градоначелик Београда, чији је први посао да грађани главног града живе боље, свесредно се залажем за децентрализацију и развој свих делова Србије. Нама у Београду ових дана предстоје озбиљни разговори са премијером и „Србијагасом” како бисмо постигли истински партнерски однос. Пре тих разговора грејање у Београду неће поскупети, али напомињем да Београд и Београђане нико не може да уцењује ценом енергента, тим пре што је „Србијагас” државно предузеће које мора да дели судбину ове државе и грађана – рекао је Драган Ђилас.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да је до краја 2012. године планирана гасификација читавог Ужица, што подразумева изградњу још 150 километара дистрибутивне мреже и стварање услова за нових 13.500 прикључака за индивидуалне потрошаче и комплетну индустрију овог града. Укупна вредност посла је 20 милиона евра.

– Овај пројекат за циљ има да нашим грађанима и привреди омогући енергетску стабилност и пружи могућност избора како ће се грејати. Такође, пројекат је део напора за решавање великог проблема аерозагађења у граду – казао је Марковић.

Драган Ђилас посетио је и предузеће „Јединство” из Севојна, које гради гасну дистрибутивну мрежу у овом пројекту.

Градоначелник Београда посетио је и Основну школу „Емилија Остојић” у Пожеги, која је такође реновинарана средствима из НИП-а, у време док је он био министар. Ова школа стара је 170 година, а тренутно је похађа око 900 ученика.

Извор[уреди]