Београд: Градоначелник Ђилас положио венац на спомен-плочу Југословенско-пољске лиге

Извор: Викиновости


1. септембар 2009.
Београд/ Србија

Поводом обележавања 70. годишњице почетка Другог светског рата, Драган Ђилас, градоначелник Београда, и Горан Крецловић, члан Градског већа, положили су венац на спомен-плочу Југословенско-пољске лиге у Узун Мирковој 5. Венце су положили и Зоран Мартиновић, државни секретар Министарства рада и социјалне политике, и Павел Червињски, отправник послова Амбасаде Републике Пољске.

– Међу народима који су највише настрадали сигурно су пољски и српски народ, а на овом месту сећамо се и људи који су у прве две године рата помагали Пољацима да спасу главе и пребаце се на неке друге територије. Милан Поповић, који је водио центар у Узун Мирковој, одмах по доласку фашиста у Београд 1941. године ухапшен је и стрељан, а и многи други су главом платили жељу да помогну народу који је први нападнут и који је био највећа жртва тог рата. Пријатељство између српског и пољског народа постоји од тада, развија се и даље и наше је да то не заборавимо, сетимо се људи који су изгубили своје животе и пожелимо да се то никада више ни у Европи ни у свету не понови – рекао је градоначелник Ђилас.

Павел Червињски, отправник послова пољске амбасаде, подсетио је да је Центар за пружање помоћи пољским избеглицама деловао у оквиру Југословенско-пољске лиге.

– Годишњица избијања Другог светског рата добра је прилика за подсећање на блиске везе пољског и српског народа, потврђене током заједничке борбе против нацистичких и фашистичких окупатора. Желимо да искажемо и захвалност свима који су у тешким тренуцима пружили Пољској своје пријатељство и солидарност, као и да одамо почаст свим погинулима у том рату на стране две земље. У Пољској и даље живи дивљење према херојском југословенском покрету отпора и његовом доприносу антихитлеровској коалицији. Зато је одавање почасти наша дужност али и дужност будућих поколења – казао је Павел Червињски.

Након инсценираног пољског напада на радио-станицу у Глајвицу, немачке оружане снаге су 1. септембра 1939. отпочеле напад на Пољску, чиме је у Европи почео Други светски рат. Два дана након немачког напада Немачкој су рат објавиле Француска и Британија, па је сукоб и формално добио карактер светског рата.

Извор[уреди]