Београд: Градоначелник Ђилас на трибини о генералу Трифуновићу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јануар 2010.
Београд/ Србија

У просторијама Центра за културну деконтаминацију одржана је трибина под називом „Генерал живе војске” којој је присуствовао Драган Ђилас, градоначелник Београда. Трибина је посвећена случају генерала Трифуновића и његовим колегама који су почетком деведесетих, упркос претходне две ослобађајуће пресуде, осуђени за велеиздају. Врховни суд Србије прошле године укинуо је ове пресуде.

Драган Ђилас је подсетио да је генерала Трифуновића, који живи у скромној хотелској соби посетио у време када је био директор Народне канцеларије. Тадашњи Врховни савет одбране је донео одлуку да се генералу додели већи стан, али су војне структуре, сматрајући да његова ћерка живи у стану у Загребу, процениле да он има стан без обзира што је у Хрватској осуђен на 14 година затвора. Генерал није хтео да узме ни стан од града јер се бојао да га, ако дође до промене власти, можда одатле избацити, па ће тако изгубити и собу у којој тренутно живи.

– Тада сам замолио адвокатску канцеларију Мише Јанковића да се поново ангажује и бесплатно заступа генерала са жељом да покушамо да кроз систем исправимо ствари. Први предлог за заштиту законитости је одбијен, али се није одустало и на крају се дошло до резултата. Генерал Трифуновић је не само невин човек, већ и херој. Ово се догодило у Вараждину, а треба се само подсетити шта се тада догодило у Бјеловару, када су војници и официри стрељани на лицу места. Овде говоримо о човеку који је успео да извуче 220 војника, и где нико није страдао – рекао је Драган Ђилас, подсетивши да за њега укидање пресуде генералу Трифуновићу представља један од највећих успеха током 2009. године.

На трибини су говорили: Ђорђе Дозет и Милош Шаљић, бивше судије војног суда, адвокати Владимир Ђерић, Катарина Радовић, Никола Баровић, Марко Караџић, државни секратар за људска права, Зоран Живковић, бивши премијер, Жарко Кораћ, народни посланик, Стипе Сикавица , војни аналитичар, Ненад Стефановић, главни и одговорни уредник РТС и Небојша Попов.

На крају скупа, учесници су потписали петицију којом се тражи одустајање од даљег кривичног гоњења генерала Трифуновића

Извор[уреди]