Београд: Градоначелник Ђилас: Београд ће имати независтан систем метроа

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. април 2010.
Београд/ Србија

Драган Ђилас, градоначелник Београда гостујући данас у „Вестима Б92” рекао је да је пут у Беч био неопходан јер је постојала потреба да људи који ће сутра одлучивати о метроу, стручњаци и преко 20 новинара који ће писати о тој теми на лицу места виде како овај систем функционише. Беч је одабран због тога што тамо постоји веома добро уређен систем јавног саобраћаја и што нам је тај град у два наврата послао десет својих експерата који су направили независну студију, рекао је градоначелник Ђилас.

– Сваки метро је специфичан, Београд је брдовит, и ако се не изабере најбољи тип метроа, онда ће то страховито поскупети трошкове. О томе какав ћемо метро имати одлуку ће донети одборници Скупштине града, биће формирана комисија у коју ће ући представници свих политичких странака, јер је то одлука око које нам треба јединство, не у политичком, већ животном смислу – рекао је Ђилас.

Говорећи о будућем типу метроа, градоначелник је казао да ће Београд имати независан шински систем.

– Ово ће бити систем без укрштања са друмским саобраћајем и потпуно самосталан. Мој предлог ће бити да он у граду иде испод земље, а на Новом Београду, где је подводно земљиште и на шта су нас упозорили сви светски стручњаци буде изнад земље. Скупштина града би преко лета требало да донесе оквирну одлуку о приступању изградњи метроа, онда следи израда главног пројекта за који ће нам требати око две године, што значи да би до 2012. године Београд могао да почне да гради метро. Студијом канадске владе разматране су различите опције финансирања, потпуна концесија, јавно и приватно партнерство, али оно што је већ сада јасно је да ће метро, као и садашњи јавни превоз морати да буде субвенционисан. Ја бих желео да око метроа добијемо један међудржавни уговор, са земљом која би нам била озбиљан партнер, која има искуство у изградњи метроа, а која би нам понудила најбоље услове за његову изградњу – рекао је Драган Ђилас.

Говорећи о побољшању саобраћаја у граду, градоначелник је рекао да ће оно бити видљиво када буде био завршен нови мост на Ади Циганлији, заживи градска железница, када будемо при крају изградње моста Земун-Борча и када држава заврши обилазницу. Са увођењем метроа, можемо рећи да ће саобраћај бити релативно нормалан, јер сваки град на свету има проблем са саобраћајем и нигде ситуација по том питању није идеална, каже градоначелник Ђилас.

Он је подсетио да је до сада урађено много посла око моста на Ади Циганлији. Петља на Царевој ћуприји се завршава, потом ће се радити у Радничкој, Јурија Гагарина и правиће се булевар до Тошиног бунара.

– Прва фаза приступних саобраћајница ће бити готова до краја следеће године, када и мост, а онда ће се наставити даље, шириће се Раковички булевар, правиће се бољи успон на Пожешку улицу и радити сви други послови јер се град стално развија – рекао је градоначелник Ђилас.

Извор[уреди]