Београд: Годишњи програм ЈКП „Градска чистоћа”

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

5. април 2010.
Београд/ Србија

Редовним годишњим програмом ЈКП „Градска чистоћа” за 2010. годину предвиђено је чишћење и прање јавних површина и подземних пешачких пролаза, изношење смећа са Аде Циганлије и уклањање депонија за подручје општина Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Врачар, Вождовац, Земун, Звездара и Стари град.

– Као и сваке године до сада, ЈКП „Градска чистоћа” ће и ове године дати све од себе да послове у својој надлежности обави на најквалитетнији и најефикаснији начин. Од почетка године, били смо ангажовани, како на редовном послу одношења смећа, тако и заједничком послу са колегама из других градских комуналних предузећа на уклањању снега и леда. Мислим да смо тај посао обавили на најбољи начин и сигуран сам да ћемо са истим начином рада наставити до краја године – рекао је Александар Стаменковић, директор ЈКП „Градска чистоћа”.

Поред одвожења и депоновања смећа, чишћења и прања улица, чистиће се и 17 подземних пешачких пролаза, одвозити и депоновати смеће из 164 контејнера смештених на Ади Циганлији.

Током 2009. године уклоњено је 133.237 кубних метара дивљих депонија.

ЈКП „ Градска чистоћа“ је покренула акцију у оквиру које, на местима са којих су депоније уклоњене стручне службе ЈКП „Градска чистоћа” постављају табле са сликама пређашњег изгледа а са апелима грађанима да ту више не бацају смеће, будући да тиме руже свој град, угрожавају сопствено здравље и заузимају простор који би могао бити искоришћен за изградњу неке зелене површине или парка. На тим таблама се такође налази контакт телефон путем којег ће грађани моћи да се информишу о томе где и на који начин могу да одложе отпад. Поред чишћења депонија током 2009. године радници ЈКП „Градска чистоћа” су укупно одвезли и депоновали 465.928 тона смећа.

Што се тиче самог зимског периода и почетка 2010. године, ЈКП „Градска чистоћа” је успела да одговори свим задацима. Радници овог предузећа су на територији града Београда у три смене пуним капацитетом и уз помоћ механизације обављали послове чишћења снега, а када су то погодни временски услови дозвољавали, поменуте службе су обављале и послове прања улица, одвожења кабастог смећа, као и уклањање „дивљих” депонија. Поред ангажованих 1100 радника ЈКП „Градска чистоћа“ је у зимском периоду имала помоћ додатног броја људи ангажованих уз помоћ акције Скупштине града, тако да је физички број људи као и механизације био задовољавајући.

Важно је напоменути да je пролећно чишћење Града Београда увелико у току, чишћење и прање се врши на свих 10 београдских општина. Акција обухвата одношење кућног смећа, кабастог отпада, шута и зеленог отпада одложеног поред контејнера, као и уклањање дивљих депонија са шире територије града. Поред тога, планирана је и поправка и прање контејнера, фарбање ђубријера и додатно чишћење и прање улица. ЈКП „Градска чистоћа” апелује на све суграђане да се укључе у ову акцију тако што ће очистити прилазе и уредити зелене површине око својих стамбених објеката, како бисмо сви заједно дали допринос лепшем и чистијем граду.

Што се тиче акције уклањања кабастог смећа, за време празника ЈКП „Градска чистоћа” ће са београдских улица због предстојећих ускршњих празника, уместо првог викенда у месецу, акцију спровести наредног викенда, 10. и 11 априла.

Грађани су од скора упознати и путем јавних медија са Програм бесплатног чишћења септичких јама од стране ЈКП „Градска чистоћа”, који подразумева да сва физичка лица која поседују септичке јаме имају право на једно бесплатно чишћење цистерном до краја 2010.године. „Чистоћа” ће у овој години уз помоћ 15 специјализованих возила омогућити свим домаћинствима да једном очисте септичке јаме без накнаде. Сви грађани који имају септичке јаме за чишћење треба да се обрате Јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа”, погону за одвод фекалних вода, на телефон 2768-853.

ЈКП „Градска чистоћа” и ове године наставило је едукативну кампању „Прљаво или чисто – није исто” коју је покренуло почетком школске 2009/2010. године у београдским основним школама. Ова кампања обухватиће све београдске општине, а планирано је да траје током две школске године. Сваке недеље се организује по једно предавање, а распоред предавања је такав да се смењују школе са различитих градских општина.

Извор[уреди]