Пређи на садржај

Београд: Вршњачка едукација младих на тему борбе против наркоманије

Извор: Викиновости

25. јун 2010.
Београд/ Србија

Нада Думић, чланица Градског већа, присуствовала је данас у Медија центру скупу посвећеном борби против злоупотребе психоактивних супстанци невладине омладинске организације „ЦентарЕ8”. Скуп је организован поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, који се ове године обележава под слоганом „Нећу дрогу”. Овом догађају присуствовали су и Јасна Дараган-Савељић, директорка Болнице за болести зависности, Бојан Ристић, представник Министарства просвете и Јосипа Башић из организације „ЦентарЕ8”. Јавна акција поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге одржаће се сутра, 26. јуна, на Тргу Републике.

У оквиру истраживања ове организације у десет средњих школа на територији Београда, на узорку од 1.000 испитаника, 31одсто њих је признало да је пробало или користи дрогу, а 61 одсто анкетираних познаје некога ко користи дрогу.

Нада Думић, чланица Градског већа, рекла је да град Београд подржава ову кампању, која је конципирана под слоганом „млади за младе”. – Поред других начина борбе против дроге, добро је да младе у средњим школама обучавају и њихови вршњаци, јер се о превенцији најчешће говори са стручног становишта, што не наилази увек на добар пријем код младих. Сматрам да је овај концепт веома добар јер у специфичним, тинејџерским годинама млади недовољно усвајају савете старијих, док су у разговору са вршњацима много пријемчивији. Идеја града Београд и јесте да се у борбу против овог зла савременог доба укључе сви актери друштва, а ми, радом наших секретаријата, веома добро сарађујемо са цивилним сектором. Само заједнички рад институција система, цивилног сектора, рад са наставницима и родитељима може обезбедити квалитетну борбу против дрога, превенцију и афирмацију здравих стилова живота – рекла је Нада Думић.

Програм „Нећу дрогу” примарно је усмерен ка информисању ученика, њихових родитеља и руководстава школа о злоупотреби дрога и начинима превенције у средњим и основним школама на територији Србије, коришћењем неформалног образовања. Едукација младих подразумева вршњачку методологију, где ће сами ученици, након едукације, наставити да информишу своје вршњаке. Едукација наставника подразумева пружање основних знања о психоактивним супстанцама, а едукација родитеља заснована је на трибинама о злоупотреби дрога и могућим начинима превенције.

Извор[уреди]