Београд: Волонтери очистили део обале код Савског моста

Извор: Викиновости


11. септембар 2010.
Београд/ Србија

У оквиру Дана Дунава, на левој обали испод Савског моста данас је спроведена акцијау којој је више од 100 младих волонтера учествовало у чишћењу једног од најзагађенијих делова савске обале. Акцију чишћења дела обале под називом „Активни за реке!” од сувог и мокрог отпада организовали су Секретаријат за заштиту животне средине Београда, ЈКП „Градско зеленило”, ЈКП „Градска чистоћа”, волонтери Кока-коле, Центра за мониторинг и евалуацију, Младих истраживача Србије и Центра за унапређење животне средине. Са воде је сакупљено око десет кубних метара наплавина, десет буради и 15 кубика пластике, а са копна око седам кубика дрвне масе. Сакупљено је и око пет кубика кабастог смећа, исто толико и за ротопресу, и преко 100 џакова сувог отпада.

Горан Триван, секретар за заштиту животне средине оценио је да је сарадња државног, приватног и невладиног сектора незаобилазна у напорима заштите дунавског слива и животне средине у целини.

– Веома је важно да сви они који су заинтересовани, помогну да нам град буде лепши, сређенији и чистији, а посебно је то важно када такве акције иницирају велике компаније. Свет у 21. век улази са лошим наслеђем, са неочуваним односом према животној средини, све је мање пијаће воде и зато овакве акције морају бити усмерене ка пропагирању њиховог очувања. Данас грађанима на то скрећемо пажњу, јер свима мора бити јасно да су нам воде и више него драгоцене. Ми ћемо у складу са тиме, у граду Београду израдити до краја године план управљања отпадом, а следеће године ћемо покренути и питање решавања проблема како комуналног отпада, тако и отпадних вода, што за Београд има капитални значај – рекао је Триван.

Дан Дунава се одржана седми пут заредом, а ове године је усклађен са Међународном годином биодиверзитета коју су прогласиле Уједињене нације. По речима Сотириса Јанопулоса, директора компаније, акције чишћења „Активни за реке!”, које Кока-кола систем спроводи од јула, имају циљ да подигну свест грађана о важности заштите река и вода уопште.

Извор[уреди]