Пређи на садржај

Београд: Велетржницу подржали пољопривредни произвођачи

Извор: Викиновости

29. април 2010.
Београд/ Србија

Пројекат „Велетржница Београд” обезбедиће бољи развој пољопривреде у Србији, допринос градском буџету, повећан асортиман робе, снижавање цена и раст извозног потенцијала, закључено је на дебати с пољопривредним произвођачима и члановима Националне алијансе за локални развој, која је организована у Привредној комори Београда.

– ЈКП „Градске пијаце” се о сваком пројекту који је битан за грађане консултује са онима на које се највише односи. Драго нам је да смо добили подршку управо од пољопривредних произвођача који би од велетржнице требало да имају највише користи – рекао је Драган Пушара, директор ЈКП „Градске пијаце”.

Милан Јанковић, председник Привредне коморе Београда, рекао је да је овај пројекат од изузетног значаја за привреду Београда, која ће на тај начин додатно ојачати своје капацитете за развој и улагања.

Ремер Лејн, представник УСАИД-а, казао је да је изградња велетржнице пројекат од националног значаја који може да учини српску привреду конкурентнијом.

– Србија има велике потенцијал за развој агробизниса, али проблем је у логистици, тако да ти капацитети нису довољно искоришћени. Изградњом велетржнице овај проблем ће бити решен, а то би пре свега требало да се осети у порасту извоза у Европску унију – казао је Лејн.

Тренутни статус овог пројекта је у фази избора стратешког партнера. Недавно је Управни одбор ЈКП „Градске пијаце” усвојио и акциони план који предвиђа пет фаза које треба да доведу до изградње велетржнице. То су припрема тендера за избор саветника, јавни позив за избор саветника, израда услова за формирање стратешког партнерства, избор партнера и потписивање уговоракао последњи корак.

Велетржница, место на коме ће бити концентрисана трговина пијачним производима на велико, биће изграђена на површини од 18 хектара на месту садашње „Кванташке пијаце”. Очекивани годишњи промет је 800 хиљада до милион тона робе, а годишњи приход, у потпуној искоришћености капацитета, могао би да буде чак десет милиона евра.

Извор[уреди]