Београд: Вакцинација најпоузданија заштита од грипа

Извор: Викиновости


6. јануар 2010.
Београд/ Србија

Од прве испоруке вакцина против новог грипа у Београду је искоришћено 82 одсто, саопштено је на данашњем састанку Стручног тима за борбу против новог грипа, одржаном у Градском центру за обавештавање. Од укупног броја вакцинисаних грађана Србије чак 27 одсто вакцинисано је у Београду.

Београд је добио и нових 24.910 доза вакцине, које су већ дистрибуиране домовима здравља.

– Још једном апелујемо на грађане да се вакцинишу, јер је то најпоузданија заштита од грипа. Због ђачких распуста имали смо благо опадање броја оболелих, али већ наредних недеља очекујемо снажнији талас епидемије. Наша препорука је да се у свакој основној и средњој школи организују родитељски састанци на којима би лекари родитељима објаснили значај вакцинације. Предавања ће бити организована у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље – рекао је Бранислав Лазић, председник Стручног тима за борбу против новог грипа.

Шеф епидемиолошке службе у Градском заводу за јавно здравље Невенка Жакула рекла је да од 28. децембра 2009. до 3. јануара 2010. године у Београду је од актуних респираторних болести оболео 11.171 грађанин (35,9 одсто мање него претходне недеље), а од грипа 694 особе (55,96 одсто мање него претходне недеље).

Извор[уреди]