Београд: Број оболелих од новог грипа се не повећава

Извор: Викиновости


25. новембар 2009.
Београд/ Србија

Број оболелих од новог грипа у Београду се не повећава, већ се може говорити о благој стагнацији, саопштено је на данашњем састанку Стручног тима за борбу против новог грипа, одржаном у Центру за обавештавање града Београда. Очекује се да вакцина против ове болести у нашу земљу стигне у првој недељи децембра.

– У Градском заводу за јавно здравље у петак ће бити одржан састанак са представницима свих београдских домова здравља, на којем ће се бити утврђена сва правила у вези са вакцинацијом. Стручњаци нас уверавају да ће вакцинација грађана бити обављена у року од пет до седам дана од тренутка када вакцина буде стигла. Још увек не знамо тачно колики број вакцина ће здравствене установе у Београду добити, али се зна да ће најпре бити вакцинисана деца и хронични болесници. У граду Београду већ је утврђен план вакцинације запослених у градским комуналним предузећима и Градској управи – рекао је Слободан Шолевић, члан Градског већа и командант Штаба цивилне заштите, додајући да се већ сада зна да партиципацију за вакцину неће плаћати деца и хронични болесници.

Ових дана из Кине би требало да стигне и довољан број заштитних маски, а у Министарству здравља завршен је поступак набавке 62 респиратора.

Представници Стручног тима за борбу против новог грипа обишли су све београдске домове здравља и уверили се да ноћна дежурства функционишу без проблема. Све дежурне лекарске екипе у десет централних градских општина повезане су радио везама, а ускоро ће таква врста комуникације бити омогућена и у домовима здравља у приградским општинама. Републички завод за јавно здравље пронашао је начин да издвоји средства за новчане накнаде лекарима и медицинским сестрама који ноћу дежурају због епидемије грипа.

– Одлучили смо да патронажне службе београдских домова здравља обиђу нехигијенска насеља на својим територијама и провере какво је тамо стање. Стручњаци са Инфективне клинике и из Градског завода за јавно здравље прописаће и поступање са телима преминулих од новог грипа – рекао је Слободан Шолевић.

Извор[уреди]