Београд: Бројни планови за бољу зоохигијену у Београду

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. април 2010.
Београд/ Србија

Сектор за зоохигијену Секретаријата за комуналне и стамбене послове у 2010. години планира реализацију бројних конкретних задатака како би се наставило са стратегијом града за решевање проблема напуштених животиња, али и боље зоохигијене уопште у Београду. Предвиђено је да се постојећа стратегија из 2006. године преиначи у програм с посебном стимулацијом стерилизације власничких животиња, да се побољшавају мере контроле понашања власника и власничких животиња, те да се јасно дефинишу мере и начини контроле паса луталица, најавио је Владимир Терзин, помоћник градског секретара за комуналне и стамбене послове, на тродневном семинару о добробити животиња и савременим правцима решавања проблема напуштених животиња на хуман начин, који се до 15. априла одржава у Кладову.

– Планирано је и доношење нове одлуке о држању домаћих животиња и кућних љубимаца у складу са законом, покретање иницијативе за измену правилника о обележавању животиња, као и иницијативе за измену постојеће јединствене базе података и увођењем паса и мачака луталица у ту базу са специфичним назнакама стерилисана–нестерилисана, локације одакле је узета и свим осталим релевантним подацима. Велика очекивања имамо и од комуналне полиције. Добили смо обећање да ће се формирати, за почетак, једно мање одељење које ће се бавити искључиво овом проблематиком. Предвиђено је и отварање три нова центра за стерилизацију са прихватилиштима за напуштене животиње и то на територији општина Палилула, Младеновац и Звездара – рекао је Терзин.

Продекан Факултета ветеринарске медицине у Ајови Елдон Уленхоп изразио је задовољство досадашњим радом скупа, јер су размена искустава и интерактиван однос стручњака веома важни.

– Добробит животиња и ветеринарска нега у азилима актуелна су питања и у Србији и у Америци. Реч је о уско специјализованим областима, али да би се проблеми решили на опште задовољство, неопходно је да се на њима ради интегрисано – казао је Уленхоп.

Професорка Сузан Милман истакла је да је улога ветеринара од кључног значаја за вођење политике у овој области, нагласивши да су истраживања показала да око 54 одсто испитаника у Америци сматра да одлуке о добробити животиња треба да буду засноване на науци, а још већи проценат њих залаже се да те одлуке доносе експерти а не јавност.

Семинар се одржава под покровитељством и у организацији Министарства пољопривреде САД.

Извор[уреди]