Београд: Брига о заштићеним природним добрима у 2010. години

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. фебруар 2010.
Београд/ Србија

ЈКП „Зеленило – Београд” стара се о заштићеним природним добрима, споменицима природе: Великом ратном острву, Бањичкој шуми, Пионирском парку, Академском парку и о 40 појединачних стабала.

На Великом ратном острву током ове године предвиђено је опремање рустик сојенице, уређење и санација плаже „Лидо” и зоне рекреације, изградња визиторског центра, санација и чишћење канала „Велики галијеш”, научно-истраживачки пројекти из различитих области, итд. У Бањичкој шуми планира се регулација корита Бањичког потока, како би се трајно решио проблем зачепљења, решавање проблема испуштања отпадних вода и загађења Бањичког потока,очување орнитофауне итд.

За 2010. годину у Пионирском парку предвиђени су важни санациони радови.

У Академском парку санираће се чврсти застори и ивичњаци, дечје игралиште, укључујући уградњу нових реквизита, а биће обновљен и травњак и замењен постојећи мобилијар.

Када су у питању заштићена природна добра – појединачна стабла, поред редовних мера на заштити и развоју, планира се и стабилизација примарних грана металним сајлама у Градском парку у Земуну, на четири групације стабала, и у порти Саборне цркве.

Извор[уреди]