Пређи на садржај

Београд: Боравак сваког детета у вртићу град субвенционише са 35 до 89 одсто цене

Извор: Викиновости


1. фебруар 2010.
Београд/ Србија

У целодневном боравку у београдским вртићима тренутно борави 43.861 дете, различитим облицима рада обухваћено је њих још 12.000, као и 1.100 малишана која се налазе на болничком лечењу. Свако дете које иде у вртић град субвенционише у просеку од 35 до 89 процената. По старој регресној скали, највишу цену вртића плаћало је 35 одсто родитеља, а најнижу 11 одсто родитеља, рекла је секретарка за дечју заштиту Љиљана Јовчић, на данашњој конференцији за новинаре одржаној на Тргу Николе Пашића 6, поводом измена цене услуга боравка деце у предшколским установама.

– Град са 89 одсто субвенционише петочлане породице чији је укупан приход преко 33.000 динара, а са 35 одсто она петочлана домаћинства чији је укупан приход преко 87.000 динара. Оно што је веома битно јесте и то да свако дете које одређени број дана у месецу не долази у вртић не плаћа пуну цену него само режијске трошкове који износе 50 одсто укупне дневне цене вртића. На све ово остварују се и додатни попусти које смо предвидели Правилником о регресирању трошкова боравка деце у предшколским установама. Тако, уколико породица има двоје деце у вртићу, она ће остварити попуст од 20 процената за свако дете, уколико има троје, за прво двоје оствариће попуст по 20 процената, а за треће, четврто и дупле близанце по 50 процената. Самохрани родитељ моћи ће да оствари попуст од 25 процената, они који отплаћују стамбени кредит или су подстанари 10 процената. Бесплатно ће у вртићима боравити деца корисници права на материјално обезбеђење, деца ратних војних инвалида, она без родитељског старања, деца са сметњама у психофизичком развоју, деца избеглица који нису у радном односу, као и деца из Сигурне куће. Са повећањем цена услуге од 16,64 процента свако дете ће вртић плаћати просечно 4.500 динара месечно. У исто време приватна обданишта родитељи плаћају у просеку од 200 до 300 евра и та цена је фиксна, без обзира на то да ли деца долазе у вртић или не – рекла је Љиљана Јовчић.

Према њеним речима, до сада је поднето око 17.500 захтева за остваривање бар једног прва на субвенционисање боравка детета у предшколској установи по новом правилнику. Иначе, последња корекција цена услуга у предшколским установама извршена је 1. јула 2007. године. Тада је економска цена боравка у вртићу износила 11. 430 динара, а данас је она 13.332 динара месечно. Од 1. фебруара најнижа цена за боравак детета у вртићу биће 1.466, а највиша 8.665 динара.

Љиљана Јовчић истакла је да у априлу више неће постојати листе чекања за децу чија су оба родитеља запослена. После тога, стратегија града је да се иде на проширење капацитета за децу чији је један родитељ запослен, а њих је око 1.700.

Извор[уреди]