Београд: Београђани пију најбољу воду у Европи

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

19. март 2010.
Београд/ Србија

Београђани пију једну од најквалитетнијих вода у Европи, а Београд има исправнију воду од свих главних европских градова, рекао је данас генерални директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Цвијо Бабић приликом обиласка погона „Макиш”. Обилазак фабрике воде и конференција за новинаре организовани су поводом обележавања Светског дана вода, 22. марта.

– Имамо доста планова за даљи развој београдског водоводног и канализационог система, а један од најважнијих пројеката је изградња фабрике воде „Макиш 2”, која треба да буде завршена до краја 2011. године. Изградња овог постројења допринеће много бољој снабдевености наших суграђана водом, због чега ћемо ревитализовати и постројење „Макиш 1”, које без престанка ради од 1987. године. Заједно са тимом који је формирао градоначелник Београда радимо на томе да сви наши суграђани до краја 2012. године добију канализацију. Поводом Дана вода наставићемо добру праксу едукације најмлађих Београђана, које ћемо довести у фабрику воде „Макиш” да виде како се она производи и колико је битна за живот људи – рекао је Бабић.

Погон у „Макишу” прерађује површинску воду и обезбеђује 40 одсто од укупно произведене воде у Београду. ЈКП „Београдски водовод и канализација” осталих 60 одсто воде обезбеди прерађујући подземне воде. Највеће извориште се протеже од Прогара до Ушћа на левој и од Остружнице до врха Аде Циганлије на десној обали Саве. На овом потезу 100 рени и 40 цевастих бунара црпи подземне воде и пребацује их у погоне у којима се оне прерађују и дистрибуирају у град. Предузеће просечно производи око 7.000 литара, а лети се у неким тренуцима произведе и више од 8.000 литара воде у секунди. Вода се Београђанима спроводи магистралним и дистрибутивним цевоводима дугим око 3.000 километара, а у последњих десетак година изграђено је и замењено више од 400 километара водоводне мреже, подсетио је помоћник генералног директора за водоводни систем Владимир Милојевић.

„Београдски водовод” воду контролише на два нивоа – у погонским и лабораторијама санитарне контроле воде, на свим производним погонима (Макиш, Беле воде, Бежанија, Баново брдо). Резервоари се контролишу једном недељно, сваког радног дана се прегледају узорци са око 20 славина потрошача, а узорковање обухвата 180 точећих места. „Београдски водовод” годишње прегледа око 8.000 узорака, а Градски завод за јавно здравље још око 7.000 узорака воде, истакла је Љиљана Васиљевић, која руководи Службом санитарне контроле.

Извор[уреди]