Београд: Београд ће упркос свему имати метро

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

13. април 2010.
Београд/ Србија

Током лета Скупштина града ће, после озбиљних стручних студија, усвојити одлуку о томе која ће врста метроа бити грађена у Београду. Прва фаза изградње коштаће око 700 милиона евра. Градиће се три линије. Прва ће ићи од Земуна, преко Новог Београда, до Трга Републике и Вуковог споменика, друга од Вуковог споменика ка Бановом брду и Видиковцу, а трећа ће, преко моста на Ади Циганлији, спојити тај део града са Новим Београдом, рекао је градоначелник Драган Ђилас, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– Први планови о градњи метроа у Бечу донети су још 1840. године. Прошло је много година а он се још гради. Сада је дуг 75 километара, а већ је планирано да његова дужина буде 90 километара. То није нешто што се изгради, па се стави тачка и каже да је завршено. Напротив, они га сваке године продужавају за два километра. Много тога што они имају можемо да урадимо и овде у Београду. Иако још нисмо ни кренули са градњом, већ смо се суочили са неповерењем, неверицом и бројним отпорима. У ову причу многи не верују, али ја тврдим да ће Београд имати метро. Исту ситуацију имали смо и када је реч о другим капиталним инвестицијама, као што су мост преко Аде Циганлије и онај који ће повезивати Земун са Борчом, или изградња 15 вртића за најмлађе Београђане. А сви смо данас сведоци да је мост преко Аде све већи и већи, да ће Влада и град ових дана потписати уговор са Кинезима и да се сваке недеље отварају нови вртићи. Свестан сам тога да многи људи немају неке основне животне ствари, али, с друге стране, не може се зауставити природни развој града као што је Београд. Морате да улазите у неке ствари које ће грађанима омогућити да сутра боље живе, раде и крећу се – казао је градоначелник Драган Ђилас.

Према његовим речима, много се чини да би се грађанима, поготово оним који су социјално угрожени, помогло да што лакше преброде ову кризу. Субвенционише се превоз, регресирају се трошкови боравка деце у вртићима, помаже трудницама и породиљама, породицама са више деце, пензионерима са најнижим примањима, граде се социјални станови за најугроженије.

Извор[уреди]