Београд: Београд бележи пораст страних туриста

Извор: Викиновости


9. октобар 2009.
Београд/ Србија

Жељко Ожеговић, члан Градског већа, обишао је данас реновирани хотел „Ексцелзиор” у улици Кнеза Милоша. Према речима Кристофа Брукнера, директора хотела, у току 2009. године све собе су потпуно реновиране, а до краја ове године завршиће се предворје и ревитализација фасаде. Укупна вредност инвестиције је два милиона евра.

– Београду и Србији потребни су инвеститори који верују да смо лидери југоисточне Европе. Наш град треба да буде пословно средиште овог дела Европе, а туризам је један од потенцијала који можемо у том смислу да искористимо. У прилог томе говори и чињеница да Београд у првих десет месеци бележи пораст страних туриста од пет одсто у односу на прошлу годину. Настојаћемо да до 2012. године доведемо највеће светске ланце хотела, али нам је важно да се и овакви мањи хотели обнове и ревитализују како бисмо постали центар конгресног туризма. Ми смо град великих манифестација и зато нам је важно да, у концепту стратегије развоја Београда и стратегије туризма које смо усвојили, то буде један од приоритета – рекао је Жељко Ожеговић.

Хотел је почео са радом 14. марта 1924. године. Због историјско-политичких догађања, „Ексцелзиор” је мењао своју првобитну намену. За време Другог светског рата ту је био смештен немачки генералштаб, а од 1945. Министарство пољопривреде и шумарства. Тек од 1948. године хотел враћа своју праву намену и од приватног постаје друштвено власништво.

Пре Другог светског рата у њему су одседале познате и угледне личности као што је Џозефина Бејкер, затим страни и домаћи државници и политичари. У хотелу су на дуже време и привремено боравили познати књижевници (Иво Андрић, Милош Црњански, Васко Попа), председници држава и влада, принчеви и принцезе, познати спортисти, естрадни уметници, глумци и друге јавне личности.

У фебруару 2008. хотел је приватизован, а већински власник је грчка компанија „Лампса”.

Извор[уреди]